Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slopade arbetsgivaravgifter ska ge fler unga jobb

Regeringen vill återuppliva jobbpakten
2:02 min
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Regeringen kommer nu med konkreta förslag för att blåsa liv i samtalen mellan arbetsmarknadens parter om jobbpakten. Arbetsgivare som ger unga utbildning slipper arbetsgivaravgiften och får bidrag till utbildningshandledare.

Slopade arbetsgivaravgifter ska ge fler unga jobb

Men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) har krav på parterna.

– Om de här förslagen ska falla väl ut så krävs ju att arbetsmarknadens parter också gör åtaganden: att det blir jobb som kommer till stånd, att man verkligen anställer ungdomar, säger hon.

Jobbpakten är ett projekt för att få in unga på arbetsmarknaden. Men på toppnivå, samtalen mellan LO och Svenskt Näringsliv, havererade pakten i januari. Men regeringen har litat på att branschvisa samtal har fortsatt. Jobbpakten är inte alls död, enligt arbetsmarknadsministern.

– Nej tvärtom , det här är ju konkreta förslag på vad arbetsmarknadens parter har efterfrågat, säger hon.

Regeringen har nu lagt konkreta förslag på hur dessa ekonomiska stöd kan utformas. Om en person under 26 år anställs och får yrkesintroduktion under 25 procent av arbetstiden slipper arbetsgivaren hela arbetsgivaravgiften under sex månader.

Om den unge gått utan jobb över ett år blir lönesubventionen en dubbel arbetsgivaravgift. Regeringen föreslår också att stödet till handledarna ska vara 2 500 kronor per månad för varje anställd i utbildning.

– Det ska vara kvalitet i den här verksamheten så att ungdomarna verkligen får fotfäste på arbetsmarknaden. Och vi sänker ju också kostnaderna för arbetsgivarna väsentligen, säger Hillevi Engström.

Arbetsmarknadsdepartementets räkneexempel visar att vid en lön på 18 000 i månaden så halveras arbetsgivarens nettokostnad. För dem som varit utan jobb längre än ett år blir kostnaden en fjärdedel, 4 600 kronor.

Dom här två förslagen, slopad arbetsgivaravgift och handledarstöd, kommer regeringen att driva oavsett parternas samtal. Men så blir det inte med att sänka dom differentierade avgifterna till a-kassan. Det förslag som finns ger en avgiftssänkning på i snitt 80 kronor i månaden och dubbelt upp för a-kassorna med högst avgifter. Men då måste parterna göra framsteg.

– Jag har lyssnat in var parterna önskat och det här är en del då i den uppgörelse som vi kommer att göra. Men det kräver också att man anställer ungdomar i de här yrkesintroduktionsanställningarna. Så det är ett givande och tagande kan man säga, säger Hillevi Engström.

Reporter Per-Anders Rehn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".