Jose Manuel Barroso erkände politikernas begränsningar. Foto: Virginia Mayo/Scanpix.
EU-toppmötet

Åtstramningspolitik utan egentliga lösningar

Ungdomsarbetslösheten stort problem
2:56 min

EU:s ledare är eniga om att det krävs krafttag för att få fart på Europas svaga tillväxt. Men vid torsdagens toppmöte i Bryssel var det tunt med nya idéer om hur.

Utanför toppmöteslokalen hade tusentals personer samlats för att protestera mot åtstramningspolitiken.

Uppemot 15 000 personer från stora delar av Europa demonstrerade i Jubileumsparken i Bryssel. De samlades under slogan "Vår demokrati mot deras åtstramningar".

- Många av våra invånare har fått alltför tunga bördar att bära, medgav EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, vid en presskonferens på torsdagskvällen.

EU har nu över 26 miljoner arbetslösa. Bland unga under 25 år är det ungefär var fjärde som saknar jobb. Många beskriver just ungdomsarbetslösheten som Europas kanske allra värsta samhällsproblem just nu.

- Arbetslöshet, och speciellt ungdomsarbetslöshet, var verkligen i hjärtat av diskussionerna ikväll - mer än någonsin, sade Europeiska Rådets ordförande, Herman van Rompuy.

Samtidigt gav toppmötet egentligen inte besked om några nya konkreta åtgärder för att få fler i jobb, och EU-ordföranden Herman van Rompuy medger att politikerna har sina begränsningar.

- Tillväxt och jobb är något som regeringar inte kan köpa eller enkelt kalla på, säger van Rompuy.

Men enligt Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, blev det på toppmötet inte särskilt mycket diskussion om den sociala oron åtstramningarna för med sig.

- Det är en diskussion vi ofta och återkommande har fört. Kanske mindre just idag, av det enkla skälet att en hel del har kommit en bra bit på väg när det gäller att få minskade underskott, sade Reinfeldt.

Finns det anledning att tro att det kan bli för hårt med åtstramningen, att det sociala trycket blir för stort?

- Det finns all anledning att tro att befolkningen känner det så. Problemet är bara att svara på frågan vad man ska göra i stället. Det är ofta länder som under längre tid har levt över sina tillgångar, och som i grunden har problem att konkurrera i den nya världsekonomin. De gör inte tillräckligt bra varor och tjänster, som är prisvärda och klarar konkurrens gentemot andra.

Men tar inte regeringscheferna upp risken för social oro i samband med det här?

- Jo absolut, och det är ju många som har levt med demonstrationer och protester under många år. Men i realiteten blir ju väldigt ofta svaret att försöka få andra att låna pengar till dem, eller att få andra att betala deras löpande utgifter. Problemet är att det är väldigt få länder som har vare utrymmet eller viljan att på det sättet täcka andra länders underskott, säger Fredrik Reinfeldt.

Herman Melzer och Jens Möller på EU:s toppmöte i Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".