Hiv-smittade "friska" utan mediciner

En fransk studie på 14 hiv-patienter som fortsatt vara friska flera år sedan de slutat ta mediciner väcker hopp om att tidig behandling kan leda till "funktionella botemedel" mot aids.

Studien, publicerad i den amerikanska tidskriften Plos Pathogens, kommer strax efter det att en annan studie visat att ett nyfött barn i Mississippi kan ha botats från hiv, efter aggressiv behandling med bromsmediciner strax efter födseln.

Patienterna i den franska studien var alla vuxna, och började medicinera inom tio veckor efter smittotillfället. De tog mediciner i snitt i tre år, och slutade sedan.

Normalt sett brukar viruset återvända när medicinering upphör, men inte i fallet med patienterna i studien.

Forskningsresultaten presenterades redan i somras på den internationella aidskonferensen i Washington.

Sedan tidigare känner forskarna till att det finns personer som smittas av hiv utan att utveckla AIDS, men forskarna är positiva eftersom att studien tyder på att det går att nå samma resultat med medicinering, sade Asier Saez Ciron från the Institut Pasteur i Frankrike, då till den brittiska tidningen the Guardian.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".