FN-deklaration om kvinnors rättigheter fördöms

Egyptens mäktiga muslimska brödraskap varnar för att en FN-deklaration om kvinnors rättigheter kan förstöra samhället genom att tillåta en kvinna att resa, arbeta och använda preventivmedel utan att ha tillstånd av sin make.

Den islamistiska rörelsen, som stöder president Muhammad Mursi, radar upp tio skäl till varför muslimska länder ska "förkasta och fördöma" deklarationen, som en FN-kommission om kvinnors ställning vill försöka nå enighet kring.

Senast i dag, den 15 mars, måste medlemmarna i FN-kommissionen nå en överenskommelse för att deklarationen ska bli verklighet.

Egyptens representant har föreslagit en ändring som skulle tillåta länder att undvika att implementera deklarationen om den strider mot nationell lagstiftning eller religiösa och kulturella värderingar. Men det skulle underminera hela deklarationen, säger diplomatkällor till Reuters.

FN-kommissionen försökte få igenom ett liknande förslag för tio år sedan, men misslyckades då att nå konsensus.

-Tio år senare kan vi helt enkelt inte tillåta att oenighet eller obeslutsamhet blockerar framsteg för världens kvinnor. Världen har ögonen på oss. Våldet måste få ett stopp, säger Michelle Bachelet, Chiles förra president och chef för organisationen för FN:s jämställdhetsarbete, UN Women.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista