Cyperns president Nicos Anastasiades. Foto: Scanpix

EU-besked om nödlån till Cypern senare i dag

Beräknas behöva 17 miljarder euro
1:31 min

Sent i eftermiddag ska eurozonens finansministrar fatta beslut om ett räddningspaket till Cypern. Landet är nära statsbankrutt och lider dessutom av dåligt rykte.

Den ansedda brittiska affärstidningen Financial Times publicerade nu på morgonen en artikel som beskriver hur stora mängder kontanter fortfarande anländer i resväskor från Ryssland. Pengarna bärs senare in på bankerna av ryska mellanhänder på Cypern.

Artikeln lär orsaka nya problem i de redan kärvande förhandlingarna om hur krislandet Cypern ska räddas. Landet är det tredje minsta inom eurozonen, men en statsbankrutt skulle ändå riskera att sätta fart på eurokrisen igen.

Cypern ansökte om hjälp redan förra sommaren. En av anledningarna till att det går trögt är att många bland långivarna misstänker att Cypern är en penningtvättmaskin för svarta pengar, främst från Ryssland.

Cypern beräknas behöva 17 miljarder euro för att rädda sin havererade ekonomi. Men nu står det klart, att det räddningspaket som diskuteras är mycket mindre. Omkring 10 miljarder.

Det förklarade ordföranden för eurogruppens finansministrar, holländaren Dijsselbloem i går.

Anledningen är bland annat att 17 miljarder euro är lika mycket som Cyperns hela bruttonationalprodukt. Det skulle ge en alldeles för stor statsskuld.

Därför är ett nödlån till Cypern bara en del  av vad som behövs. Och en del av de olika sätt att skaffa mera pengar som diskuteras är mycket kontroversiella.

Bland annat finns olika förslag om att helt enkelt konfiskera en del av de pengar som finns på konton i de krisdrabbade cypriotiska bankerna. Antingen genom att insättarna förlorar en del av sina pengar, eller genom en särskild skatt på bankkontona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".