Gripen Aceton, kemiskt ren. Foto: Liv Widell / Sveriges Radio

Unga köper aceton för att tillverka narkotika

"Tonåringar kom in och köpte flera flaskor"
2:39 min

Aceton har blivit en åtråvärd produkt i framställningen av nya narkotiska preparat, nämligen Spice, alltså syntetisk cannabis. Det här sprider sig lokalt bland ungdomar, och det märks i vissa butiker. På en del håll i landet har nu livsmedelsaffärer drastiskt höjt priset, eller ställt flaskorna bakom kassan. Detta för att hindra ungdomar från att komma åt produkten.

– Det var ju tonåringar som kom in och köpte några flaskor, men överhuvudtaget att köpa mer än en flaska aceton, och kanske komma in en vecka senare och köpa igen, då börjar man ju reagera på det, säger Urban Winther, butikschef på Willys i Luleå hamn.

Först förstod vi inte vad ungdomarna skulle ha kemiskt ren Aceton till, men när vi fick reda på det, så tog vi bort produkten från hyllan, berättar Urban Winther.

– Så sedan någon månad tillbaka så har vi inte den kemiskt rena acetonen framme, utan vi har den bakom kassadisken.

På Axfood, som äger Willys, Prisextra och Hemköp, känner man inte till problemet kring Aceton. Inte heller Ica Sverige eller Coop har hört talas om problemet.

Johan Ekström som är narkotikapolis i Luleå, berättar att flera ICA-handlare i staden har ringt när tonårskillar handlat kemiskt ren aceton.

– I och med att Luleå är en liten stad, så hör ju vissa ICA-butiker av sig. Du, han har köpt aceton i dag, och jag tror inte han ska ta bort nagellack med det här. Nä, bra tack, då vet jag det. Vilken fjortonårig eller sextonårig kille köper sju flaskor aceton? Vad har han för syfte med det om inte att tillverka Spice?

Efter att ha ringt runt till ett antal butiker i Sverige, verkar det som om problemet med ungdomar som köper kemiskt ren aceton för att tillverka syntetisk cannabis, just nu finns i norra Sverige.

På Coop Forum i Piteå märkte Jan Persson hur den kemiskt rena acetonen helt enkelt stals.

– Vi har inte märkt av någon ökad försäljning. Däremot har vi märkt av att det har försvunnit väldigt många av de där.

Sedan stölderna uppmärksammades så flyttades aceton-flaskorna från hyllan till kundtjänst, berättar Jan Persson.

Och På ICA Nära i Luleå har flera unga missbrukare köpt kemiskt ren aceton. Till slut höjde vi priset från 16.90 till 50 kronor och ställde flaskorna i kassan, berättar Lena Ek på ICA Nära.

– Det är fruktansvärt att man måste ha allting i kassan för att folk inte kan sköta sig. Men vi kände vårt ansvar och höjde priset och tog bort det från hyllan.

Hur ser då butikschefen Urban Winther på Willys i Luleå på sitt ansvar när det gäller att fortsätta sälja aceton?

– Det är ju hemskt när det är tonåringar som nyttjar sådana här grejer. Jag menar, aceton är ju väldigt starka grejer.

Har ni övervägt att bara sluta med produkten överhuvudtaget?

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. För trots allt så är det ju en produkt som används också till annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".