Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anders Borg på Moderaternas Sverigemöte. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Borg fokuserar på pengar, jobb och skola

På Moderaternas Sverigemöte fokuserade finansminister Anders Borg i sitt tal på det ekonomiska läget, jobben och skolan.

Tillväxten måste långsiktigt fördubblas, om gapet mellan USA och Europa ska minskas, sade Borg. Det ekonomiska läget gör att Sverige är sårbart:

– Vi är utsatta, det finns en osäkerhet. Vår uppgift är att skydda Sverige. Risken är att krisen kommer tillbaka, och Asien kliver in på kartan med stor dynamik, beskrev Borg läget.

För att möta detta vill Borg att Sverige ska präglas av hög tillväxt, makroekonomisk stabilitet och hög tillgång på arbetskraft, men också av tolerans, öppenhet och sammanhållning.

– Uppgiften är att lägga fast den här politiken, och det har vi gjort i vår arbetsgrupp, sade han och fortsatte med att berömma medarbetare.

När det gäller vad Moderaterna går till val på fokuserade Borg på tre huvudlinjer: ekonomin, jobben och utbildning, i nämnd ordning.

– Det ska vara ordning och reda i offentliga finanser, vi backar inte från den linjen, det är vårt enda absoluta löfte till väljarna, sade Borg.

Den andra huvudlinjen är jobben och att pressa tillbaka arbetslösheten, och där är jobbskatteavdraget för låg- och medelinkomsttagare kärnpunkten i M:s program, fortsatte han.

Den tredje uppgiften är kunskap:

– Utbildning är viktigt för ett samhälle som håller ihop, alla ska få en bra utbildning. Det som behövs är att gå in med mer av tidigt undervisningsstöd som finnarna gör i de svåra ämnena, och ge bättre karriärmöjheter och arbetsvillkor för lärarna. Jan Björklund ska få all uppbackning i sitt jobb, sade Borg.

Borg försvarade också beslutet att behålla värnskatten och talade om förstärkningar till polis, åklagare och förbättringar av vården. Han tillbakavisade också rykten om att han snart ska ta över efter Fredrik Reinfeldt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".