Byggnadsarbete vid en villa i Nacka. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.

Lönefrågor inte aktuella i byggbud

Ett bud på lördag och förmodligen ett svar på söndag. Blir det då nej från fack eller arbetsgivare hotar en storstrejk i byggindustrin på tisdag morgon. Några lönefrågor är inte aktuella i medlarbudet.

– Nej, det tror jag inte eftersom industrins lönemärke inte är satt, säger byggarbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind och får medhåll av LO-facket Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

I stället handlar konflikten och medlingen om vad facket kallar ordning och reda på byggarbetsplatserna.

Byggnads kräver vad de kallar bättre ordning och reda på byggarbetsplatserna, där facket vill se att huvudentreprenören tar ansvar för att hela kedjan av underentreprenörer håller sig till lagen, sköter sig med löner, arbetsvillkor och annat. Men det är ingen kollektivavtalsfråga, tycker motparten Sveriges Byggindustrier.

Båda parter konstaterar att tvistefrågan är svår att medla kring. Medlarna har möjlighet att skjuta på strejkvarslet, men ingen av parterna har fått sådana signaler ännu.

Blir det då strejk på tisdag?

– Återstår att se, jag vill inte spekulera i det. Det är svåra frågor att lösa, säger Torbjörn Hagelin.

Blir det ingen lösning går omkring 3 000 byggare från och med tisdag morgon ut i strejk på cirka 160 byggarbetsplatser runt om i landet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".