Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

Nytt eurokritiskt parti i Tyskland

Merkels kristdemokrater har markerat mot partiet
1:07 min

Ett nytt eurokritiskt parti har bildats i Tyskland. Partiet vill ställa upp i förbundsdagsvalet i höst och dess företrädare har de senaste veckorna fått stort mediautrymme i Tyskland. Målet för partiet är att Tyskland ska lämna eurozonen.

– Att euron skulle vara ett fredsprojekt är bara tom propaganda som vi måste komma bort ifrån, sa ekonomiprofessorn Bernd Lucke i en debatt i TV-kanalen ZDF nyligen.

Professor Lucke är en av företrädarna för det nya tyska eurokritiska partiet Alternative für Deutschland, Alternativ för Tyskland, vars mål är ställa upp i Förbundsdagsvalet här i Tyskland i september i år. I valet till Europaparlamentet nästa år ska man definitivt vara med.

Det faktum att Alternativ för Tysklands kritik mot Euron kommer från konservativt håll, och inte från vänster, gör att Angela Merkels kristdemokrater med en del euroskeptiker inom sina led, redan har markerat mot det nya partiet och bland annat kallat det för den "institutionaliserade rädslan för framtiden".

Målet för det nya partiet är att Euron ska avvecklas på ett ordnat sätt, och de olika länderna återgå till sina gamla valutor, eller bilda mindre valutaområden för länder med liknande ekonomier.

Partiet varnar också för att de pågående stabiliseringsförsöken av euron riskerar tyska skattebetalares pengar.

Alternativ för Tyskland har dock redan kritiserats för att använda sig av liknande argument som en del högerextrema partier i Tyskland.

I april ska partiet har sin första partikongress, då partiledare ska väljas. Partiet företrädare består hittills av flera framstående ekonomer, publicister och personer från näringslivet. Och samtidigt som stödet för Euron i Tyskland stadigt ligger, kring ungefär 60 procent, finns det också en latent oro för vad den pågående krisen för euron kan föra med sig.

– Det måste finnas alternativ, och alternativet det är vi, säger Konrad Adams, en av grundarna för det nya partiet och före detta redaktör på tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".