1 av 4
Folk samlades vid slottet i Stockholm. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
2 av 4
Hon finns i våra hjärtan, sa Sonja Nilsen från Ulricehamn som besökte Slottskyrkan. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
3 av 4
Yngve Kjellin och Birgitta Ersson Kjellin utanför Slottet. Birgitta tyckte att det var väldigt stämningsfullt och fint. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
4 av 4
Prinsessan Lilian. Foto: Scanpix.

Folket tog farväl av prinsessan Lilian

"Hon var en härlig människa"
1:51 min

I dag mellan klockan 12:00 och 15:00 kunde allmänheten ta ett sista farväl av prinsessan Lilian i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Det var en rofylld och mycket stämningsfull stund där folk, både ifrån Stockholm och andra delar av landet, passade på att defilera förbi kistan och säga farväl eller hej då, till prinsessan Lilian. Eller bara vara tyst en stund.

Ett par hundra personer köade utanför Slottets södra valv vid 12-tiden när dörrarna öppnades, sedan kom folk och fyllde på hela tiden.

Leif Andersson från Stockholm träffade prinsessan Lilian vid flera tillfällen.

– Bland annat utanför Östermalmshallen, där jag har stått och sålt Frälsningsarmens tidning.

Vad tyckte du om henne?

– En härlig människa! Underbar! Full utav humor och värme, det var inga choser där inte. Men, det är klart att det är ju tomt. Sådana där människor som henne och hennes man prins Bertil också var, sådana varma öppna människor skulle vi behöva lite fler av i vår värld i dag.

Sonja Nilsen hade åkt från Uddevalla för att ta farväl.

– Det är trevligt att få komma in och säga adjö, fast man aldrig har talat med henne. Men hon finns i vårt hjärta ändå.

Två andra som kommit till platsen var Birgitta Ersson Kjellin och Yngve Kjellin:

– Det var väldigt stämningsfullt och fint, musiken och de här uniformsklädda männen och blommor och allting. Väldigt fint var det!

Yngve berättar att han varit med om en lit de parade i Slottskyrkan tidigare.

– Ja, jag har ett minne av Gustav VI Adolf 1973, det är 40 år sedan i år. Han låg på lit de parade där. Och då fick man ledigt från jobbet, som statstjänsteman, för att defilera vid kistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".