Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektor i Kumla: "Kommer att utredas i detalj"

Kommun, polis och press samlade i Kumla stadshus. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio

Med anledning av händelserna i Kumla kallade kommunen och polisen till en gemensam presskonferens i dag. Det framgick att polisen tycker att för mycket fokus lagts på skolan.

Pressträffen anordnades i ett sammanträdesrum i stadshuset. Ett 20-tal personer från olika medier var på plats för att lyssna och ställa frågor till representanter från kommunen, polisens presstalesman och rektorn på Vialundskolan.

– Det är en oerhört tragisk händelse som skett. Jag vill framföra mitt djupa deltagande till flickans familj, anhöriga och vänner i deras sorg och saknad. Det här är en händelse som berör många och vi vill berätta om den beredskap skolan har i den här svåra situationen, inledde Katarina Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla.

– Det är klart att vi hamnar i fokus när en sådan här händelse sker. Vi kommer möta Skolinspektionen nästa vecka, svarade hon på frågan om det varit ett obefogat fokus på Kumla de senaste dagarna.

Fokus under presskonferensen var Vialundskolan och den larmsignal som det är för skolan som tidigare haft problem med elever som inte går dit och föräldrar som inte tycker att barnen har det bra.

– Barnen måste känna sig trygga. Vi måste bli enade. Vi ska inte glömma att jag har ett stort antal elever och personal på skolan vars liv måste fortsätta, sade Leif Rönnberg, rektor på Vialundskolan där den 13-åriga flickan gick.

– Jag måste jobba med att vi är en trygg skola och jag har fått mängder av mejl och telefonsamtal från föräldrar och elever som tycker att det är en väldigt bra skola, sade Rönnberg.

– Vi kommer utreda det här ärendet i detalj och börjar med Skolinspektionen nästa vecka.

Polisen tycker att för mycket fokus lagts på kommunen och skolan.

– Det är på grund av att vi gick ut och sade att vi hade en 15-åring som var aktuell i utredningen. Det var den informationen vi hade i måndags, men nu har tonårsspåret svalnat, sade Örebropolisens presstalesman Mats Nylén.

– Nu är det viktigt att veta att det här med mobbing och nätmobbing är ett arbete för föräldrar, väldigt mycket. Där vill jag lägga fokus, sade han.

Under fredagseftermiddagen hålls häktningsförhandling mot den 44-årige man som misstänks för flera sexualbrott. Han är i medelåldern och hemmahörande i Västsverige.

Enligt åklagarens häktningsframställan har 44-åringen utsatt en minderårig flicka för sexuellt tvång och utnyttjat henne för sexuell posering. De här brotten ska han gjort sig skyldig till under en fyra-dagarsperiod i början av mars.

I direkt anslutning till detta tros offret, en 13-årig flicka från Kumla, ha tagit sitt liv. Mannen är begärd häktad på sannolika skäl. Han nekar till brott.

Häktningsförhandlingen gäller även en ett sexuellt ofredande mot en annan flicka, som ska ha skett i slutet av januari.

Vid sidan om häktningen fortsätter polisens sökande efter fler offer.

Elin Georgsson och Simon Andrén/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".