Det var fullsatt i salen på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad. Foto: Foto: Lisa Olaison/Scanpix.

Borg lovade åter att prioritera ekonomin

"Vi kommer inte att slarva med ekonomin"
1:42 min

När finansminister Anders Borg i dag talade inför de församlade moderata partivännerna på kommundagarna i Karlstad upprepade han vad partiet ska prioritera inför valet nästa år.

– Ett: ansvar kommer först, det är vårt absoluta löfte i stat, kommun och landsting. Vi kommer inte att slarva med ekonomin. Vi ger inga andra vallöften som ställs vid sidan eller över löftet om ansvar för ekonomin. Det är absolut. Det är vår första prioritering.

Anders Borg möttes av stående ovationer när han klev upp på scenen som lyste skarpt i grönt efter den mer dova lila färgen som var när partisekreteraren Kent Persson talade tidigare under dagen. I hög fart och med emfas talade han som han brukar om krisen i Europa och hur det påverkar Sverige. Det är en karg miljö för Sverige, konstaterade han.

Därför måste Sverige vara bäst i Europaklassen när det gäller omställning och flexibilitet på arbetsmarknaden, betonade Anders Borg:

– Då måste vi också stå upp för jobbskatteavdraget.  Då måste det vara vår centrala prioritering. Då är sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare kärnpunkten i det program vi vill genomföra.

Men, understryker Anders Borg, liksom tidigare - ett jobbskatteavdrag kan bara bli möjligt om ekonomin så tillåter. Inga löften alltså. Det hade han däremot när det gäller spekulationerna om att han skulle stå  beredd att ta över partiledarposten efter Fredrik Reinfeldt - den statsminister som är bäst om Europas alla finansministrar skulle få rösta som Anders Borg uttryckt

– Jag vill ge er ett budskap här. När vi åker hem härifrån är det slutsnackat. Min uppgift, er uppgift, vår uppgift det är att se till att Fredrik Reinfeldt förblir statsminister. Och ni ska veta nästa gång ni läser i tidningarna och det spekuleras, att det är fel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".