Kvinnors rättigheter stärks i FN-deklaration

FN har fått igenom en deklaration för att stärka kvinnors rättigheter och bekämpa våld mot kvinnor som både muslimska länder och västländer ställer sig bakom.

Efter två veckors förhandlingar kunde länderna bland annat enas om att kvinnor ska ha rätt att anmäla sin man för våldtäkt.

Tidigare under samtalen hotade bland andra Egypten, Iran och Vatikanen att stoppa deklarationen, men godkände den till sist.

Egyptens delegation sa att den inte skulle stå i vägen för att stärka kvinnors rättigheter, även om muslimska brödraskapet i Egypten varnade för att samhället skulle förstöras om kvinnor fick rätt att resa, jobba och använda preventivmedel utan sin mans tillstånd.

"Historiskt", säger Chiles förra president Michelle Bachelet som lett arbetet i FN:s kommitté UN Women om mötet där man nu kunde enas om kvinnodeklarationen.

Michelle Bachelet kommer nu lämna uppdraget i FN-kommittén och väntas återvända till politiken i Chile.

AFP-Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".