Eskil Erlandsson öppnar för ursprungsmärkning av processat kött. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Erlandsson öppen för märkning av processat kött

"Vi har en mycket stor handel med mat i Europa"
1:53 min

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson svänger och öppnar för obligatorisk ursprungsmärkning av processat kött. Han hoppas nu att EU-länderna ska enas om gemensamma regler för märkningen av sammansatta köttprodukter som korv och pyttipanna.

Det är inte minst trycket från konsumenterna efter köttskandalen som har fått ministern att tänka om. Det framkom när Eskil Erlandsson frågades ut i Ekots lördagsintervju.

– Jag möter jättemånga konsumenter som jättegärna vill ha reda på om en korv kommer från Danmark eller om den kommer från Skåne i Sverige. Men det finns också ett intresse bland fabrikanterna att upplysa om var produkterna kommer i från

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har tidigare hävdat att det skulle bli för tekniskt komplicerat att avgöra varifrån olika ingredienser i en sammansatt köttprodukt kommer.

Men nu har han ändrat sig och ser en möjlighet att göra upp på EU-nivå.

– Nu förväntar vi oss ett förslag inom ett par månader från EU:s sida så att vi får lika regler i hela Europa. Det tycker jag också är viktigt apropå att vi har en mycket stor handel med mat i Europa och får vi ett förslag därifrån som innebär att vi också ska kunna få reda på ifrån vilket land en produkt i en sammansatt produkt kommer så ställer jag mig bakom det.

Men tidigare har du varit avvisande, vad är det som fått dig att svänga?

– Dels är det de händelser som varit men också det förhållandet att vi nu har utvecklat ett antal metoder för att kunna testa varifrån produkter kommer och varifrån köttet kommer, från vilket djurslag det kommer.

Om det blir gemensamma regler i EU, kommer de troligen bara att omfatta produkter med en viss miniminivå av kött. Till exempel 40 eller 50 procent. Då omfattas korven och möjligen pyttipannan, men inte en smörgåstårta som bara innehåller lite skinka och leverpastej.

EU-länderna är redan överens om att redovisa varifrån hela köttdelar kommer, från och med nästa år.

Eskil Erlandsson har stora förhoppningar på Sverigestämpeln.

– För många människor bland oss konsumenter så är det ju jätteviktigt. För mig är den jätteviktig för då vet jag att den har genererat arbete i byar och bygder, hos bönder och förädlingsverksamheter i skilda delar av landet och jobb på landsbygden är hur viktigt som helst för min del, säger Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".