Raila Odinga överklagar presidentvalet. Foto: Jerome Delay/Scanpix

Odinga överklagar valresultatet i Kenya

I Kenya har i dag premiärminister Raila Odinga gått till domstol för att bestrida resultatet i presidentvalet som han förlorade. Odinga och hans valallians är övertygade om att det begicks omfattande valfusk.

– Det här är ett historiskt fall som bevakas över hela Afrika och i omvärlden - något liknande har aldrig hänt på vår kontinent tidigare, sade Odinga i dag när han lämnade in vad han menar är bevis för att det begicks omfattande valfusk i valet den 4 mars.

Det historiska Odinga syftar på är bland annat att han i dag tror på att det finns en ny, oberoende och kompetent högsta domstol som kan avgöra frågan om valfusk - till skillnad från förra gången för fem år sedan, när Odingas protester mot valresultatet den gången ledde till omfattande upplopp och hämndattacker, som slutade med över 1 000 döda i Kenya.

I dag sköt polisen tårgas mot en grupp Odinga-anhängare som samlats utanför domstolen i Nairobi, men Odinga manade sina anhängare till lugn och att vänta på domstolens resultat. Han upprepade det han sagt tidigare - att han kommer att acceptera domstolens beslut, oavsett om det är till hans fördel eller inte.

Valet för två veckor sedan hade som huvudtema att det inte skulle bli en upprepning av det förra våldsamma valet, men också att det skulle genomföras på ett oklanderligt sätt som inte skulle tillåta valfusk.

Men den avancerade teknik som skulle vara en av hörnstenarna fungerade inte, och Odingas valallians har nu samlat in vad den menar är bevis på fusk, och att landets valkommission samarbetade med motståndaren Uhuru Kenyatta för att han skulle vinna - redan i första omgången. Det var bara runt 8 000 röster som avgjorde att Kenyatta precis kom över de 50 procent som krävdes för att valet inte skulle gå vidare till en andra omgång.

Anhängare till Odinga som samlats utanför domstolen i dag hade bland annat t-shirtar där det stod "Demokrati infor rätta", och Odingas advokater menar att de har så starka bevis att de kommer att leda till en omprövning av valresultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".