1 av 4
Katja Magnusson, Sveriges Radio, i Halabja.
2 av 4
Kwestan Akram Faraj vid minnesstenar i Halabja. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 4
Kafia Lotfollah Tahir fick skador för livet efter attacken i Halabja. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 4
Klicka för grafik.

Gasattacken i Halabja dödade över 5 000

1:56 min

I dag har det gått 25 år sedan gasattacken mot staden Halabja i Irak då minst 5 000 personer dödades.

Saddam Hussein bombade staden med kemiska gaser och än i dag lider människor efter attacken mot Halabja. Sveriges Radios korrespondent har besökt staden som bombades den 16 mars 1988.

Omar Abdul Rahman Rostam har en hel hög med kvitton från de läkare han besökt de senaste 25 åren. Han var 12 år då Halabja bombades med gaser. Och även om Omar var en av dem som överlevde så skadades hans lungor allvarligt.

Omars mamma Kafia Lotfollah Tahir berättar att gasen luktade gott, hon trodde först att någon bombat parfymbutiken, medan andra talar om en doft av gröna äpplen.

– Det var som domedagen, alla försökte bara överleva, säger Sarkhel Ghafar Hama-Khan, som då var nio år gammal.

– Föräldrar sprang och lämnade sina barn. Det var krig mellan Iran och Irak, och Irak bombade staden Halabja med kemiska vapen och med napalm, de ville döda alla, säger Sarkhel.

5 000 civila dog direkt, minst 10 000 skadades.

Kwestan Akram Faraj läser namnen på några av dem som dödades. På vita minnesstenar med svart text finns namnen på de döda. Angreppet mot Halabja i nordöstra Irak, nära gränsen mot Iran, var en av grymheterna mot kurderna under Saddam Husseins styre. I den så kallade Anfal-kampanjen dödades uppemot 100 000 personer enligt människorättsorganisationer.

Kwestan var senare vittne i rättegångarna mot Saddam Hussein och hans kusin Ali Hassan al-Majid, också kallad kemiske Ali.

– Varje människa har en dag som var den lyckligaste i livet. Ända tills jag dör, kommer jag aldrig bli så glad som jag var den dagen när jag åkte till rättegången, och såg dem i de anklagades bur, säger Kwestan Akram Faraj.

Blir det vår i Irak nu?

#text=5473841#Vad kostade kriget i blod och splittring och hur mycket frihet och demokrati gav egentligen Operation Iraqi Freedom? Hör om irakiernas stapplande försök att forma sin egen framtid.

Katja Magnusson, Halabja

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista