Barack Obama. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

USA skär ned på missilförsvaret i Europa

Stärker i stället försvar mot Nordkorea
1:15 min

Obama-administrationen har beslutat att skala ner USA:s planerade missilförsvar i Europa. Det ska inte längre ha kapaciteten att skjuta ner anfallande långdistansmissiler, vilket kan ses som en eftergift mot Ryssland och öppnar dörren för förhandlingar om att ytterligare skära ner på ländernas kärnvapenstyrkor.

Försvarsminister Chuck Hagel offentliggjorde beslutet att skala ner i Europa samtidigt som han meddelade att USA ska förstärka sitt missilförsvar mot Nordkorea – och pengarna behövs bättre där.

Det amerikanska missilförsvaret i Europa sägs i första hand vara inriktat på att stoppa eventuella framtida robotar från Iran.

Systemet byggs upp gradvis och i den fjärde fasen skulle det ha kapaciteten att skjuta ner också interkontinentala missiler. Det har oroat Ryssland eftersom det skulle kunna hota deras missiler och kärnvapenbalansen mellan USA och Ryssland skulle därigenom rubbas till USA:s fördel.

Men nu har alltså Obama-administrationen slopat planerna på en sådan framtida uppgradering, utöver pengarna hänvisar man till tekniska problem.

Det europeiska missilförsvaret har länge varit en allvarlig stötesten i relationerna mellan USA och Ryssland och det här är andra gången som Obama-administrationen skalar ner planerna.

Möjligen kan det leda till att det blir lättare att få igång förhandlingar om att ytterligare minska antalet kärnvapen i världen, något som president Obama uttryckt intresse för på senare tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".