Eskil Erlandsson öppnar upp för obligatorisk ursprungsmärkning av processat kött. Foto: Scanpix

Utökad ursprungsmärkning av mat kritiseras

"Märkningen bör ske på frivillig väg"
1:29 min

I går svängde landsbygdsminister Eskil Erlandsson och sa att han stödjer EU-förslaget om obligatorisk ursprungsmärkning av processat kött i till exempel korv och pyttipanna. Förslaget möter nu kritik från såväl livsmedelsbranschen som kollegor inom alliansen.

Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, hade helst sett att frågan utretts färdigt innan ett beslut fattas.

– Hästköttskandalen har lett till att konsumenter är mycket mer intresserade av var maten kommer ifrån och det här måste branschen förstås förhålla sig till. Och branschen själv kommer nog att förändra delar av sin märkning innan politiker har fått ett politiskt beslut på plats, säger hon.

I går sa landsbruksminister Eskil Erlandsson att EU just nu överväger om kött som ingrediens i en färdigrätt ska ursprungmärkas – något Erlandsson nu ställer sig mer positiv till än tidigare.

Konsekvensen av ett skärpt regelverk, tror Livsmedelsföretagen, blir högre kostnader och därmed ett högre pris för konsumenten.

Men frågan är vilka ministern egentligen har med sig. Oppositionen har drivit på för utökad ursprungsmärkning, medan Erlandssons kollegor inom alliansen har varit mer tveksamma.

Bengt-Anders Johansson, moderat ledamot i riksdagens miljö och jordbruksutskott, säger att krav om striktare märkning ökar kostnaderna för de små aktörerna.

– Vår utgångspunkt är att den här märkningen bör ske på frivillig väg som en marknadsföringsåtgärd. Kunden ska kunna välja, och är det så att kunden vill ha en märkt produkt så kan den välja en sådan, säger Bengt-Ander Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".