I går köade cyprioter för att ta ut pengar från sina bankkonton. Foto: Petros Karadjias/Scanpix

Cypern röstar om skatt på bankkonton

Cyperns parlament röstar i dag om sparare ska tvingas att betala en engångsskatt på tillgodohavanden i banker. Förslaget har väckt vrede, och många hävdar att det handlar om ren konfiskation.

Cyperns förhandlare blev tidigt i går morse ense med långivare i eurozonen och IMF om att införa skatten på upp till 9,9 procent av en bankkunds tillgodohavanden. Högre bolagsskatt hör också till åtgärderna som ingår i krispaketet.

I gengäld får landet internationellt stöd på tio miljarder euro, som i huvudsak ska användas för kapitaltillskott i banker som drabbats hårt av skuldnedskrivningar i Grekland.

Cyperns president Nicos Anastasiades sade att hjälpen från eurozonen och IMF är nödvändig för att undvika att landets två största banker går omkull. Han hävdade att även tusentals småföretag – om de inte kan få tillgång till krediter – befinner sig i riskzonen.

Men planerna på engångsskatten, som väntas inbringa cirka sex miljarder euro, har väckt vrede i Cypern och andra håll. Utländska kontohavare beräknas stå för hela 37 procent av de totala besparingarna, och av dem utgör ryssar en stor andel.

Inför omröstningen har kunder rusat till automater som tömts på pengar. Runt om på nätet kallas förslaget för "ren konfiskation", och det mullrar av motstånd i presidentens egna led.

Nyligen avfärdade finansminister Michalis Sarris liknande idéer som "katastrofala för Cypern och eurozonen".

Socialistiska oppositionspartiet Edek sågade förslaget som "absurt" medan Adonis Yingou i parlamentets minsta parti, De gröna, som kan bli tungan på vågen i omröstningen, sade att "de har riktat en pistol mot vårt huvud".

Oppositionsledaren George Lillikas har manat sina anhängare till protester på tisdag och anklagar presidenten för att ha "förrått folkets röst".


TT/Ekot

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".