Foto: Alberto Pizzoli/Scanpix.

Påvens förflutna hett ämne i Argentina

Det handlar om påvens trovärdighet
2:33 min

I Argentina diskuteras det ivrigt om vilken roll den nye påven Franciskus spelade under de sju åren av militärdiktatur i landet. Då var han bara var Jorge Mario Bergoglio och ansvarig för Jesuitorden i Argentina.

Redan för tio år sedan anklagade journalisten Horacio Verbitsky i dagstidningen Pagina 12, Jorge Mario Bergoglio för att ha samarbetat med militären.

Verbitsky, tidigare en av Argentinas mest erkända undersökande journalister, numera en lojal försvarare av Cristina Fernandez regering, han hävdade då att Bergoglio i princip hade överlämnat två jesuitpräster, Orlando Yorio och Francisco Jalics, till militären.

Anhöriga till Orlando Yorio, som dog år 2000, håller - liksom också Verbitsky - fortfarande fast vid den anklagelsen.

Men den andre jesuitprästen, Francisco Jalics, som i dag lever i Tyskland, säger att han inte har något att kritisera den nye påven för.

Vad som är klart är att Bergoglio långt före militärens maktövertagande flera gånger uppmanade dem två jesuitprästerna att lämna det område där de arbetade, en så kallad villa miseria, därför att deras liv skulle vara i fara om de stannade kvar.

Men de stannade och fem dagar före kuppen, och två månader innan de greps, så uteslöts de från Jesuitordern. Därmed förlorade de kyrkans skydd och blev, enligt Bergoglios kritiker, lovligt villebråd för militären

Men när Bergoglio fick kännedom om gripandet gjorde han, enligt sin egen version, allt för att få dem fria. Han sökte till och med upp diktaturens starka män - generalerna Jorge Videla och Emilio Massera för att be om deras frigivning. När Yorio och Jalics efter fem månader blev fria såg Bergoglio till att de kunde lämna Argentina och resa till Rom.

Kända förkämpar för de mänskliga rättigheterna i Argentina, som Nobelpristagaren Adolfo Pérez Esquivel avvisar anklagelserna mot Bergoglio och försäkrar att han inte på något sätt samarbetade med diktaturen. Men, han kämpade heller inte emot.

Till skillnad mot i Chile var det ytterst få katolska präster och än färre biskopar i Argentina som öppet stod upp mot militären. Och Bergoglio var inte en av dem. Men det finns bevis för att han agerade i det tysta.

De senaste dagarna har vittnen trätt fram och sagt att Bergoglio räddade deras liv. Men andra, som Estela de Carlotto, ledare för "las abuelas de Plaza de Mayo", som i och för sig inte anklagar Bergoglio för att ha samarbetat med militären, menar ändå att han inte gjorde tillräckligt.

Å andra sidan, med det kriteriet är det inte många argentinare som får godkänt för sitt agerande under de sju grymma åren av diktatur mellan 1976 och 1983.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".