Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många gravplatser sägs upp efter dödsolycka

"Kan bli gigantiska berg av gamla gravstenar"
2:31 min
1 av 5
Dunkehalla Kyrkogård, Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
2 av 5
En uppstagad gravsten på östra kyrkogården i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveries Radio
3 av 5
Marie Lax och Benny Andersson, kyrkogårdsarbetare, Östra Kyrkogården, Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
4 av 5
Det är nu ett och ett halvt år sedan en åttaårig flicka omkom, sedan hon fått en gravsten över sig på Bollebygds kyrkogård. Arkivbild: Scanpix.
5 av 5
Eva Grönwall, enhetschef för begravnings- och kyrkogårdsfrågor inom Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio

Sedan olyckan i Bollebygd för ett och ett halvt år sedan har kyrkogårdarna i hela landet förändrats. Många har sagt upp sina gravplatser och återlämnat dem till församlingen. Nu står kyrkogårdarna inför nya problem med överblivna stenar och platser som ingen använder.

– Vi har jättemånga tomma gravplatser på kyrkogården. Vi gjorde en inventering för ett antal år sedan när vi letade efter gravrättsinnehavare, och då fick vi tillbaka jättemånga platser, så vi har fler gravar än folk går bort, säger Benny Andersson, arbetsledare på Östra Kyrkogården i Jönköping.

Fortfarande syns spåren på kyrkogårdarna efter dödsolyckan i Bollebygd för ett och ett halvt år sedan när en gravsten välte över en flicka.

Här på östra kyrkogården i Jönköping står flera gravstenar uppspända med hjälp av en påle och ett spännband och så snart tjälen gått ur marken ska alla gravstenar provtryckas för att klara nya nationella säkerhetsregler.

Efter olyckan var det också många som återlämnade sina gravplatser till församlingarna för att slippa ansvaret för stenen.

– Trenden sedan flera år tillbaka är att gravar återlämnas tidigare än förut, säger  Eva Grönwall som är enhetschef för begravnings- och kyrkogårdsfrågor inom Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation.

– Fler och fler ser över sitt gravinnehav på grund av det som hände i Bollebygd, men också för att allt fler människor lever undra andra förhållanden –  de bor inte på orten där de växte upp eller där deras anhöriga har sina gravplatser, säger hon.

Det finns ingen landsomfattande statistik på hur länge folk i snitt behåller sina gravar säger Eva Grönwall, men det kommer att bli fler tomma platser framöver – och inom församlingarna i landet diskuteras just nu vad man ska göra med alla överblivna gravstenar.

– Vi försöker hitta vägar för att återanvända och återbruka gravplatser för det är ju ett resursbevarande. Och sedan finns det ju också – och det ska vi inte skämmas för – en möjlighet att krossa sten som ju bara är en råvara, för annars så blir det gigantiska berg av gamla gravstenar, säger Eva Grönwall.

På Östra Kyrkogården i Jönköping kan man köpa en begagnad gravsten och slipa om – men de tomma gravplatserna kan också användas för att göra moderna gravar – till exempel stenrösen där man hyr en liten plats berättar Benny Andersson.

– Eftersom det är det som ökar i framtiden så försöker vi omarbeta platserna på något sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".