Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dementa hamnar i vårdregister utan tillstånd

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 06.45
"Ska inte ha sämre integritetsskydd än andra"
(1:48 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Flera kommuner registrerar uppgifter om dementa i databaser, trots att statliga Datainspektionen sagt att de inte får det. En som reagerat på registreringen är Sture Eriksson, överläkare i Umeå och specialist på demenssjukdomar.

– Det här är uppgifter av känslig natur, om sjukdom, hälsotillstånd och så vidare, som förs in i centrala register, för patienter som uppenbarligen inte har en möjlighet att förstå att de förs in. Och då menar jag att det är inte korrekt att göra så, säger Sture Eriksson.

Flera kommuner följer upp vården genom att föra in medicinska uppgifter i stora register.

Alla som hamnar i medicinska register måste få chansen att säga nej till det. Men förvirrade och dementa gamla klarar inte att säga i från, men hamnar där ändå.

Man kan inte bara utgå från att de gamla tackar ja till att ha sina uppgifter i ett register, säger Erik Janzon, som är tillsynschef för hälsofrågor  på Datainspektionen.

– Det är inte okej att registrera personer som är dementa, eller av annat skäl varaktigt beslutsoförmögna för det kan ju inte rimligen vara så att bara för att jag förlorar beslutsförmågan, så ska jag ha ett sämre integritetsskydd än andra plötsligt, säger han.

Nu har Datainspektionen kontrollerat tre orter: Uppsala, Umeå och Älvsbyn. Alla gjorde fel. Datainspektionen tror dessutom att många fler kommuner struntar i att få medgivande från demenspatienter.

Veronica Kerr, kristdemokrat, är förste vice ordförande i socialnämnden i Umeå kommun. Hon säger att Umeå kommuns rutin är att fråga närstående om en dement persons vilja – trots att lagen säger nej till att närstående ska få avgöra.

– Är man dement och inte kan lämna sitt samtycke, så är det närstående som ska bli informerade. Det är ju ett kvalitetsregister, någonting som ska kunna förhindra fall, trycksår och så vidare, så det är någonting som ska vara bra och hjälpa brukaren, säger hon.

Nu måste kommunerna ändå upphöra med registrerandet, säger Erik Janzon på Datainspektionen.

– Det måste de ju göra, så som lagen ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".