Politisk kris tio år efter USA:s invasion av Irak

1:55 min

Irak befinner sig i dag i en politisk kris. Relationen mellan kurderna i norr och regeringen är lika dåliga som under Saddam Husseins tid, menar ledande kurdiska politiker.

– Saddams regim har störtats, men mentaliteten har inte förändrats, där finns personer som vill kontrollera allt säger Falah Mustafa, ansvarig för utrikespolitiken i Kurdistans regionala regering.

– Irak består av tre grundpelare, kurder, shia och sunni, fortsätter Falah Mustafa, men det är tid för de andra grupperna att respektera kurdernas rättigheter och genom att strunta i våra problem kommer de inte att hjälpa Irak, säger Falah Mustafa.

Det kärvar på flera punkter mellan premiärminister Nuri al-Malikis regering i Bagdad och den regionala regeringen i Erbil, till exempel när det gäller fördelningen av oljeinkomsterna, vem som ska betala för de kurdiska säkerhetstyrkorna Peshmerga och den infekterade striden om oljestaden Kirkuk, som alla gör anspråk på. Iraks president Jalal Talabani, som är kurd, har brukat medla mellan sunni, shia och kurder, men just nu vårdas han på sjukhus efter en stroke.

– Här finns Peshmeragtrupperna och någon kilometer bort den irakiska armen, säger Ali Hussein Younes från Peshmerga och pekar.

I dag står kurdiska Peshmergatrupper och soldater från irakiska armén mot varandra i ett dödläge nära Kirkuk. Bägge sidor har beordrat fler soldater till området de senaste månaderna.

Sheikh Jaafar Sheikh Mustafa är minister i den regionala regeringen i Erbil och ansvarig för Peshmergatrupperna. Han talar också om samma mentalitet hos ledningen i Bagdad som på Saddams tid:

-- Det finns ingen förändring alls, säger ministern, men sen skrattar han och säger att skillnaden ändå är att de inte har samma militära styrka i dag, men att mentaliteten är densamma som Saddam Husseins, säger Sheikh Jaafar Sheikh Mustafa.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Katja Magnusson, Erbil

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista