Roger Olsson med sällskap på väg från Uppsala till Arlanda. Foto: Elin Georgsson/Sveriges Radio.

Stora störningar i tågtrafiken under morgonen

Tågtrafiken mellan Södertälje och Gävle, genom Stockholm och Uppsala, drabbades av stora störningar under måndagsmorgonen. Ett godståg med hjulskada körde under natten på banan och spåren var tvungna att inspekteras innan trafiken kunde släppas på. Vid lunchtid drogs tågtrafiken fortfarande med följdförseningar.

Störningarna påverkade tågtrafiken på sträckorna Stockholm - Gävle, Sundsvall, Hallsberg, Göteborg, Malmö, Linköping, Karlstad och Malmö under hela måndagsmorgonen.

– Det är ett tåg som gått söderut och hjulet har en skada som slår emot rälsen och då måste man göra en okulär avsyning inom de sträckor där det är upptäckt så att det inte blir fel på rälsen, säkerhetsrelaterat, säger Tony Persson vid Trafikverket.

Det kan bildas sprickor?

– Det kan det göra. Det kan även bli ett brott på rälsen.

Strax efter 12 hade hela sträckan synats och tågtrafiken släppts på i full hastighet, men Trafikverket varnar för följdförseningar. 

– Som mest har tågen varit försenade 2 timmar, säger Roger Falk vid Trafikverkets pressjour.

Minst 40 fjärrtåg drabbades av förseningarna, men även pendeltåg och Arlanda Express har drabbats. På SJ-tågen handlar det om tusentals passagerare, exakt hur många vet bolaget inte nu.

En av alla passagerare som blivit försenade är Roger Olsson, som under förmiddagen var på väg med ett SJ-tåg från Uppsala till Arlanda, där han skulle ta ett flyg till Luxemburg.

– Jag sitter här med hög puls, eftersom jag har en tid att passa på Arlanda, sa han strax efter klockan tio.

– Tåget rullar i kanske 20 kilometer i timmen nu. De säger att vi blir en halvtimme sena till Arlanda.

SJ har en så kallad restidsgaranti, som innebär att man kan få ersättning om tågen blir försenade. När det gäller fel på infrastrukturen, som i det här fallet, ligger ansvaret inte hos SJ, enligt Lisa Björnson på SJ:s pressavdelning. Det innebär att man får tillbaka 25 procent av biljettpriset vid 60 minuters försening, och 50 procent om tåget är försenat 120 minuter eller mer.

Om man missar ett flyg på grund av att man suttit fast i tågtrafiken har SJ olika lösningar för att kompensera passageraren.

– Om man flyger med SAS har SJ och SAS ett samarbete, en komma fram-garanti, som innebär att man blir bokad på ett annat flyg. För andra flygbolag finns ingen sådan garanti, däremot försöker vi att se till att resenärer kommer fram i tid, ibland genom att man får ta en taxi till flygplatsen, säger Lisa Björnson.

Om man missar sitt flyg med ett annat bolag än SAS finns ingen garanti för att få ersättning, men man kan skicka in en reklamation till SJ, säger Lisa Björnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".