Foto: Caludio Bresciani/Scanpix

Nya shoppingvanor väntas påverka hela samhället

Kan bli köpcentrens död
1:39 min

Snart kommer stadskärnorna få helt nya handelsplatser som kombinerar nät och traditionella butiker. Förutsättningen är att handel vågar släppa sitt revirtänkande. Det anser bland andra Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Svensk Servicehandel.

– I framtiden kan man kanske se en bilaffär som har små bilar och en som har stora bilar. I dag säljer man det varumärkesmässigt i stället. Tänk dig tanken att en icke bil intresserad person ska köpa en småbil och bara behöver gå till ett ställe där man har alla småbilar.

Bengt Hedlund tycker att handeln ligger efter konsumenterna i synen på att kombinera nätet med den traditionella butiken. Hans poäng är att handeln allt för länge sett nätet som en hot och inte en möjlighet.

Samma uppfattning har Ulf Johansson, professor och expert på detaljhandel vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Man har byggt hela sin affärsmodell på att det ska byggas fysiska butiker och att människor ska åka till butiker för att handla. Därför har man väldigt svårt att se den förändring som internet innebär. Människor behöver inte komma till butikerna eftersom man kan beställa grejorna hemifrån.

Samtidigt visar en global undersökning i elva länder från konsultföretaget Pwc att konsumenter gör av med per pengar om de kan handla i flera kanaler. Därför kan en korsbefruktning av nät och traditionella butiker bli ett vinnande koncept för handlarna.

Långsiktigt väntas nya shoppingvanor också påverka hela samhället.  I brittisk och amerikansk press talar trendspanare om shoppinggalleriornas död och nya strukturer i stadskärnorna.

Det ställer nya krav även på fastighetsägare och samhällsplanerare, menar professor Ulf Johansson.

– Vi har ju investerat en jäkla massa infrastruktur för att stötta det faktum att vi tar vår bil eller buss till köpcentrat eller citycentra. Så det kan få jättestora konsekvenser, säger Ulf Johansson, detaljhandelsexpert vid Ekonomihögskolan i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".