Europabörserna reagerar på Cypernkris

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med fallande kurser. Klockan 9:10 hade OMXS-index gått ned med 1,4 procent till 374,6. Nedgången var i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa och Asien.

Bakom nedgången ligger oro bland investerare för det starka motståndet i Cypern mot engångsskatten på sparpengarna.

Bland storbolagen leddes nedgången av Nokia, ned 3,5 procent.

Även Aten-börsen sjunker. Krislandet Grekland har till följd av oenighet om neddragningar av antalet offentliganställda ännu inte fått klartecken för nästa utbetalning av nödlån från EU och IMF och i landet finns tre cypriotiska banker.

Börsen i Moskva följde med nedåt, med ett fall på 2,4 procent. Börserna i Madrid och Milano föll också med över 2 procent.

Samtidigt föll bankaktier på många håll på måndagen. Inte minst i Italien, där regeringsbildningen efter valet tidigare i år ännu kärvar då parlamentet i Rom är splittrat mellan tre vitt skilda politiska fraktioner.

Italienska Unicredit rasade med nästan 5 procent, medan de spanska jättarna Santander och BBVA föll mer än 3 procent. Även i Paris bar det iväg utför för bankerna, med fall på 4 procent för BNP Paribas och Société Générale.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".