Foto: Scanpix

Flera döda efter explosion i Mogadishu

"Det är en katastrof"
2:02 min

Minst åtta personer dödades i en explosion i Somalias huvudstad Mogadishu i dag. Sprängladdningen exploderade inte långt ifrån presidentpalatset.

Det var en sprängladdning i en bil som exploderade mitt inne i centrala Mogadishu på förmiddan. Det är ett av de blodigaste attentateten i Somalia på flera månader. Polisen tror att dödssiffran kommer att stiga.

Attentatet verkar vara riktat mot höga regeringstjänstemän, enligt polisen. De flesta av de döda verkar vara Mogadishubor som satt i en minibuss som råkade passera just när bilen exploderade.

– Det är en katastrof, rök stiger upp från platsen och det ligger döda kroppar överallt, säger ett ögonvittne till nyhetsbyrån AFP.

Explosionen inträffade på vägen mellan presidentpalatset och den nyinvigda nationalteatern. Vägen kantas av tehus och ett livligt gatuvimmel, i det nya Mogadishu som har blommat upp de senaste månaderna, efter årtionden av krig.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för attentatet, men misstankarna riktas genast mot islamistgerillan al Shabaab.

Somalia fick en ny president för ett halvår sen, Hassan Sheik Mohamed ,och sympatisörer till islamistgerillan al Shabaab har efter det genomfört flera attentat efter det. Alla utom ett har varit mindre explosioner.

Somalia har snarare präglats av någon form av arbetsfred för den nya presidenten, som har väckt respekt i omvärlden. Landet har tagit emot en ström av besök från utlandet i sitt presidentpalats inte långt från dagens attentat.

Al Shabaab har trängs undan bit för bit av Afrikanska unionens styrkor på plats, numera förstärkta av kenyansk militär till en styrka på 17 000 man.

Explosionen i dag är ett bakslag för säkerheten i den somaliska huvudstaden. Samtidigt kommer rapporter om att al Shabaab för första gången på länge har avancerat och intagit en ny stad, Hudur, i söder.

Därifrån flyr nu människor till fots och på åsnor efter att etiopiska styrkor lämnade stan och al Shabaab kunde inta den utan strid ,enligt lokala hjälporganisationer i området. Det är ett tecken på att islamistgerillan fortfarande inte är besegrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".