Cyprioter vid en karikatyr under en karneval i staden Limassol. Foto: Yiannis Kourtoglou/Scanpix

Omröstning på Cypern skjuts upp

"Ett samhälle utan banker blir förlamat"
3:33 min

Cyperns parlament skjuter på omröstningen om villkoren för stödprogrammet från EU till imorgon. Det bekräftar Yiannakis Omirou, talman i Cyperns parlamentet. Det handlar alltså om den engångsskatt på bankkonton som eurozonen kräver för att ge landet nödlån.

Enligt Omirou kommer ledamöterna i parlamentet att samlas för omröstningen klockan 17 svensk tid.

Det talas i cypriotisk tv-rapportering även om att förlänga bankhelgen i Cypern.

Samtidigt förklarar Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på en pressträff i Berlin att det inte var den tyska regeringens idé att beskatta bankkonton med tillgångar under 100 000 euro.

– Skatten på insättningar under 100 000 euro kommer inte från den tyska regeringen. Om en annan lösning hade kommit fram hade vi inte haft några problem med det, säger Schäuble.

Han tillägger samtidigt att det inte hade varit möjligt att nå en långsiktig lösning på Cyperns finansiella problem utan att minska storleken på landets banksektor.

Ett beslut i parlamentet var tidigare väntat senare idag. Planerna på en engångsskatt har fått många sparare att försöka ta ut sina pengar från cypriotiska banker.

Tillgångar på sparkonton upp till 20 000 euro (cirka 170 000 kronor) ska inte beskattas alls, enligt ett nytt förslag som tagits fram av cypriotiska parlamentariker, rapporterar Reuters från Nicosia vid 13-tiden på måndagen.

För tillgångar på över 20 000 euro skulle dock krisuppgörelsen med eurozonens övriga länder bevaras intakt, det vill säga med 6,7 procent i engångsskatt på tillgångar på 20 000-100 000 och en skatt på 9,9 procent på tillgångar över 100 000.

Förslaget bygger på att kompensation till drabbade sparare betalas ut i form av aktier och statsobligationer, vars framtida utdelning är kopplat till intäkter från Cyperns gasindustri.

Ekot och TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".