1 av 2
Foto: Catarina Friskman/Sveriges Radio
2 av 2
Jonas Bonnier, vd Bonnier AB, Jan Bernhardsson vd för SF Bio och för den nya koncernen och Susanna Campbell, vd för Ratos. Foto: Catarina Friskman

SF:s vd: ”Filmutbudet kommer inte att bli sämre”

"Vi kan säkra ett bra utbud"
1:38 min

Biografkedjan SF Bio får en ny huvudägare. Bonnier säljer 60 procent av bolaget till riskkapitalbolaget Ratos. SF:s vd Jan Bernhardsson ser ingen risk att utbudet av film i Sverige blir sämre.

Susanna Campbell, vd för Ratos, menar dock att det inte går att säga om filmutbudet kommer att ändras.

– Tittar man på det bolag som vi äger i Finland har vi sett en stor ökning av det lokala filmutbudet, det har varit en viktig framgångsfaktor där. Men det behöver inte vara det generella svaret.

Biobesökarna kommer åtminstone inte till en början att märka särskilt mycket av affären mellan Ratos och Bonnier.

Riskkapitalbolaget köper 60 procent av SF Bio. Säljaren, Bonnier, har kvar 40 procent av bolaget. SF Bio går samman med Finnkino, som Ratos sen tidigare äger, och den nya koncernen värderas till tre miljarder kronor. Om affären godkänns av konkurrensmyndigheter blir biojätten helt dominerande i Norden med 67 biografer i Sverige, Norge, Finland och Baltikum.

Riskkapitalbolags affärsidé är att köpa bolag, förbättra lönsamheten för att sedan sälja till ett högre pris. Bolagen ses av många som kortsiktiga ägare, men Ratos vd poängterar att Ratos kommer att vara en långsiktig, men inte evig ägare av SF.

SF:s vd Jan Bernhardsson ser ingen risk att utbudet av film i Sverige blir sämre.

– Snarare tvärtom. Jag ser en möjlighet att vi kan säkra ett långsiktigt bra filmutbud, för med en stabil bas i botten har vi också möjligheter att våga ta större risker på filmutbudet och ha ett brett filmutbud utan att behöva räkna varje krona vid varje filmsättning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".