Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Bränslesnåla bilar kan ge nya jobb i Europa

Bränslesnål bil kräver vanligen mer arbete
1:12 min

Hundratusentals nya jobb kan skapas i Europa om EU beslutar om nya tuffare miljöregler för bilar. Det här visar en färsk rapport från brittiska konsultföretag.

Att bygga bilar som drar mindre bränsle brukar normalt kräva mer arbetskraft, framför allt hos underleverantörer.

Två brittiska konsultföretag (Cambridge Econometrics och Ricardo-AEA) har gjort en ny rapport som visar att de bränslesnålare bilarna på sikt kan ge runt 400 000 nya jobb i Europa.

Det här gäller från 2030 när de nya miljöreglerna beräknas ska ha gett full effekt på arbetsmarknaden.

Förra året kom EU-kommissionen med ett förslag om att nya bilar från 2020 ska få släppa ut i genomsnitt max 95 gram koldioxid per kilometer. Inte minst Tyskland med sin stora produktion av motorstarka bilar har protesterat mot planerna, medan miljöorganisationer tvärtom anser att reglerna inte blir tuffa nog.

I morgon håller EU-parlamentets industriutskott en omröstning om framtidens utsläppskrav på bilar. Idag kommer den nya rapporten som visar att inte bara miljön, utan även den europeiska ekonomin, kan tjäna på att införa de föreslagna utsläppstaken.

Enligt konsulternas beräkningar kan Europa spara bensin och diesel för mellan 500-700 miljarder kronor per år.

En mer bränslesnål bil kräver alltså vanligen mer arbete. Enligt den nya rapporten innebär det att en genomsnittlig ny bil blir runt 10 000 kronor dyrare att köpa år 2020. Samtidigt innebär de minskade bränslekostnaderna att bilägaren i snitt sparar in de pengarna på sju år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".