I Nicosia på Cyperna demonsterar uppretade cyprioter mot engångsskatten. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Rasande protester mot engångsskatt på Cypern

Ilskan riktas mot Bryssel och eurozonen
2:04 min

På Cypern ökar osäkerheten om hur den akuta ekonomiska krisen ska lösas. Mötet med parlamentet om villkoren för ett räddningspaket sköts upp än en gång i dag. Protesterna mot den planerade engångsskatten har blivit för starka.

Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning följer utvecklingen.

Rasande demonstranter ropar slagord mot president Anistasiades när han anländer till parlamentsbyggnaden här i Nicosia i dag. Plakaten riktar sig mot Bryssel och eurozonen. ”Angela Merkel: Du stjäl våra besparingar” står det på ett plakat. ”EU: Vilka står på tur att bestjälas: Är det italienarna eller spanjorerna”, står det på ett annat.

Reaktionerna mot lördagens överraskande beslut att konfiskera en del av pengarna på alla konton i Cypriotiska banker har blivit våldsamma. President Anastasiades insåg att han förmodligen inte kunde få en majoritet bakom sig i parlamentet. Så mötet har nu skjutits upp igen - till i morgon kväll.

Samtidigt pågår febrila förhandlingar om att göra om hela förslaget. Både internt mellan Cyperns partiledare och med representanter för de övriga euroländerna. Det finns flera olika förslag. Alla går ut på att ta mindre pengar från småspararna och mer från konton med mycket pengar på. Men slutsumman ska bli densamma.

Hur det än går, kommer räddningspaketet att medföra stora konsekvenser för Cypern. Lokala medier har i dag rapporterat hur det pågår förberedelser för att flytta utländska pengar från Cypern så fort bankerna öppnar igen.

Kombinationen av straffskatt på bankkonton, en ny skatt på räntor och en höjd bolagsskatt blir ett hårt slag mot Cyperns roll som skatteparadis och företagscentrum.

Det finns stora ryska tillgångar på Cypriotiska banker. Rysslands president Putin reagerade i dag skarpt mot planerna: Det är orättvist, oprofessionellt och farligt, sa han.

Det återstår att se vad effekterna blir på övriga krisländer i Europa. Ekonomiprofessorn Paul Krugman skriver i tidningen New York Times, att det är som att eurozonens politiker håller upp en neonskylt på italienska och spanska. dr det står: ”Rusa till banken!”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".