Benjamin Netanyahu. Foto: Oded Balilty/Scanpix.

Israel har fått en ny regering

Ultranationalistiska högern får ökat inflytande
1:40 min

Israel har fått en ny regering nu på måndagseftermiddagen. Efter sex veckors förhandlingar – och i elfte timmen inför president Obamas Israelbesök på onsdag – har premiärminister Benjamin Netanyahu presenterat en koalitionsregering som ger ökat inflytande åt den nationalistiska högern och förespråkarna för mer israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken.

Det tog sex veckor av intensiv och besvärlig politisk kohandel att få fram Israels 33:e regering. Och det är inte den koalitionsregering, en efter valet försvagad premiärminister Benjamin Netanyahu, helst hade velat se.

Han blev tvungen att för första gången på nästan 30 år välja bort ultraortodoxa partier ur en israelisk regeringskoalition. För det var kravet från israelisk politiks nya stjärna: den förre teveprogramledaren Yair Lapid, vars  nybildade sekulära mittenparti Yesh Atid var den stora framgångsöverraskningen i valet i januari.

Yair Lapid blir nu finansminister. Men det blir i en koalition där den ultranationalistiska högern och förespråkarna för mer israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken får ökat inflytande.

Försvars-och bostadsministerierna, som båda har en central roll vad gäller bosättningsbyggandet, går till uttalade bosättarförespråkare och den tillträdande vice försvarsministern Danny Danon har redan sagt att den nya regeringen kommer att stärka bosättningarna på Västbanken.

Den nye bostadsministern, Uri Ariel, är själv bosättare och uttalad motståndare mot alla tankar på en palestinsk stat.

Och inför Barack Obamas första Israelbesök som amerikansk president på onsdag, har båda offentligt punkterat alla eventuella förhoppningar om att det skulle kunna leda till israeliska eftergifter gentemot palestinierna eller en återupptagen fredsprocess.

"USA vet att det har varit val i Israel och att en nationalistisk regering har bildats" sade den vice försvarsministern och partikollegan till premiärminister Netanyahu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".