Syriskt stridsflyg attackerade Libanon

Syriskt stridsflyg har i dag för första gången avfyrat raketer in i norra Libanon. Målet var syriska rebeller på den libanesiska sidan om gränsen.

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet bekräftar händelsen och säger att detta är en eskalering av konfltikten och att detta är ett brott mot ett lands suveränitet är helt och hållet oacceptabla.

Libanesiska militärkällor sade på måndagen att syriskt stridsflyg bombat rebellmål på den libanesiska sidan om gränsen. Källorna var anonyma, men uppgifterna bekräftades senare av USA:s utrikesdepartement.

UD:s talesperson Victoria Nuland kallade händelsen för en "signifikativ eskalering".

– Vi kan bekräfta att stridsflyg och helikoptrar från (syriska) regimen har avfyrat raketer in på libanesiskt landområde, sade Nuland vid ett pressmöte i Washington.

– Sådana brott mot ett lands suveränitet är helt och hållet oacceptabla.

I skuggan av stridsinsatserna i norra Libanon möttes Syriska oppositionsalliansen i Istanbul. Målet är att välja en ledare för en egen skuggregering med uppdrag att styra rebellkontrollerade områden. Med draget hoppas president Bashar al-Assads motståndare stärka sin legitimitet.

Regimlojala tidningen al-Watan kallade den största oppositionella paraplygruppen för "yrande och förvirrad".

Rebeller från Fria syriska armén, ett samlingsnamn för flera de löst organiserade rebellgrupperna, efterlyste en övergångsregering för hela Syrien, inte bara för rebellkontrollerade områden.

Ekot/TT-Reuters-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".