Valkometen Beppe Grillo brottas nu med oenighet i sitt parti. Foto: Riccardo Sanesi/Scanpix.

Djup klyfta inom Grillos Femstjärnerörelse

Första sprickorna i Grillos parti
1:57 min

I Italien stormar det inom ståuppkomikern Beppe Grillos Femstjärnerörelse. Osämja blottas nu inom partiet mellan dess nyblivna parlamentsledamöter och detta bara efter några få arbetsdagar på det nya jobbet.

I Italien stormar det inom ståuppkomikern Beppe Grillos Femstjärnerörelse. Sprickor blottas nu inom partiet mellan dess nyblivna parlamentsledamöter och detta bara efter några få arbetsdagar på det nya jobbet. 

Det är valet till talman i senaten som lett till en djup klyfta, och som visar hur nervöst det politiska läget är just nu i Italien.

– Vi har får inte falla i denna fälla. Problemet är inte Pietro Grasso som talman, utan det som står på spel är respekt för regler inom Femstjärnerörelsen, dundrar ledaren Beppe Grillo i sin blogg.

Han är ursinnig över att vissa av hans egna partivänner i parlamentet inte lydde partiets beslut att lägga ner sina röster i talmansvalet. De stoppade i stället ner namnet på vänstersidans kandidat, antimaffiadomaren Grasso, i valkuvertet. Det gjorde bland andra Guiseppe Vacciano, som skriver på sin Facebook-sida, att han följde sitt samvete.

Över tiotusen personer har tyckt till på internet, i bloggar och på Facebook. ”Avgå”, ryter en skara till avvikarna. ”Bravo, ni tänker själva”, skriver andra. Och vissa skriver: ”Grillo diktator.” Ståuppkomikern vill se konsekvenser, men Femstjärnerörelsens gruppledare i senaten Vito Crimi försöker lugna och ena.

Tonläget visar hur nervöst läget är här nu i Italien. Vänsterledaren Bersani kämpar på i hopp om att få bli premiärminister, men varken Beppe Grillo eller högersidan med Berlusconi och Alfano är roade.

Högerns Alfano har försökt att kohandla genom att erbjuda Bersani regeringsmakten mot att högern tillsätter Italiens näste president. Men Bersani kallar det fult spel.

Läget mellan de tre blocken är fortsatt låst. Nyval kan bli vägen ut.

I morgon börjar de formella regeringskonsultationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".