Arkivfoto: T.J. Kirkpatrick/Scanpix.

Ökänd krigsförbrytare gav upp i Rwanda

Eftersökt av ICC för mord och våldtäkter
1:42 min

En av världens mest eftersökta krigsförbrytare har överlämnat sig själv. Kongo-Kinshasas ökända rebelledare Bosco Ntaganda gick på måndagen in på den amerikanska ambassaden i grannlandet Rwanda.

Det var tidigt på morgonen som den amerikanska ambassaden i Kigali fick oväntat besök: rebelledaren Bosco Ntaganda, också känd som "The Terminator" bestämde sig efter 15 års krigande att överlämna sig själv.

Han är eftersökt av den internationella brottmålsdomstolen ICC för mord, våldtäkter och att ha tvingat barn att bli soldater i östra Kongo.

Enligt amerikanska UD begärde Ntaganda att få bli utlämnad till domstolen i Haag, sju år efter att domstolen efterlyste honom.

Att han överlämnar sig nu verkar bero på interna strider i hans senaste rebellrörelse, M23, som i höstas intog staden Goma helt kort innan de gick med på att dra sig tillbaks.

Enligt en FN-rapport stöds M23 av både Rwanda och Uganda, vilket båda länderna förnekar.

M23 har också i sin tur förnekat att Ntaganda är deras ledare, och hur djup klyftan är mellan de olika fraktionerna har visat sig de senaste veckorna, med hårda interna strider inom rebellgruppen.

I helgen flydde många av Ntagandas män in i Rwanda, men först i dag bekräftas alltså att en av dem var just Bosco Ntaganda.

Kongos regering säger att den hellre sett Ntaganda stå inför rätta i Kinshasa, men att Haag också går bra.

Många av parterna i den mångåriga konflikten i östra Kongo kommer att hoppas att det är början på en förändring att en av de värsta krigsförbrytarna i området nu inte längre är på fri fot.

Striderna i östra Kongo och svält och sjukdomar i deras spår har skördat flera miljoner människoliv, i en av de dödligaste konflikterna i modern tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".