Vilda protester på Cypern under måndagen. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Småsparare på Cypern kan slippa engångsskatt

Cypern måste dra in sju miljarder på egen hand
1:12 min

Cypriotiska småsparare kan komma att slippa hela, eller delar av, den kritiserade engångsskatten på bankbesparingar.

Euroländerna har fått våldsam kritik för sitt beslut tidigt i lördags morse. För att ge nödlån till Cypern krävde euroländerna då att alla med konton i cypriotiska banker ska betala en engångsskatt på minst 6,75 procent av sparbeloppet.

Efter ett nytt euromöte, per telefon, på måndagskvällen säger eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, att det är viktigt att "fullt ut garantera besparingar på under 100 000 euro", och att cypriotiska myndigheter kommer införa mer av "progressivitet i engångsskatten" än vad som sades i lördags.

Det här kan tolkas som att småsparare kommer att slippa åtminstone delar av den här skatten, eller konfiskationen som den också kallas.

Men euroländerna håller fast vid att Cypern självt måste dra in runt sju av de 17 miljarder euro som behövs för att landet ska hålla sig flytande ekonomiskt. Annars blir det inga nödlån.

Detta kan komma att – i ännu högre grad – gå ut över rika ryssar och andra med stora bankkonton i cypriotiska banker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".