Demonstranter utanför parlamentet i Nicosia. Foto: Patrick Baz/Scanpix.

Cypern: Oklart med omröstning om bankskatt

Skulle innebära hårt slag mot rollen som skatteparadis
1:48 min

På krisdrabbade Cypern samlades parlamentet vid 17, svensk tid, för att rösta om det omtvistade skatteförslaget. Men enligt cypriotisk radio kan kvällens parlamentsomröstning komma att bli uppskjuten, rapporterar AFP.

Nu har också regeringen fått tillstånd av de övriga länderna att överge det kritiserade förslaget om en engångsskatt på småsparares bankkonton. Men det skapar nya problem för landet.

– Det är mer rättvist om småspararna inte måste vara med och betala. Men affärsmännen och investerarna får då betala mer. Och de är viktiga för Cypern, säger Nikos.

Han är chaufför och kör mig tillbaka från parlamentet här i Nicosia, där det var våldsamma demonstrationer i dag.

Den cypriotiska regeringen befinner sig i ett svårt dilemma. Eurozonens finansministrar gav sent i går kväll grönt ljus för att överge tanken på att konfiskera pengar från alla konton i cypriotiska banker.

Uppgifterna om vad beslutet egentligen innebär, är knapphändiga, men enligt eurogruppens ordförande holländaren Dijsselbloem, bör Cypern  "fullt ut garantera besparingar på under 100 000 euro".

Just 100 000 euro är den summa som skyddas av Cyperns insättargaranti. Och det är förslaget om att ta pengar även från dessa konton som väckt vrede på Cypern och bestörtning runt om i världen.

Nu tycks alltså de övriga euroländerna uppmana Cypern att undanta sådana konton från tvångsskatten. Men de säger samtidigt, att totalsumman ska vara lika stor. Det innebär att de konton som innehåller mer än så, måste beskattas ännu hårdare.

Och eftersom mer än hälften av bankkontona på Cypern innehåller mindre än 100 000 euro, skulle det ge en avsevärd höjning av tvångsskatten på de stora kontona.

Om företag och affärsmän plötsligt får kanske 15 procent av sina pengar konfiskerade av staten, skulle det sannolikt innebära ett hårt slag mot Cyperns roll som skatteparadis och företagscentrum.

Det är inget lätt beslut som parlamentet ska rösta fram i kväll och presidenten har samtidigt sammankallat landets partiledare till ett extrainsatt möte klockan 9 i morgon bitti, rapporterar TT.

Mötet ska "undersöka alternativa planer för att möta den situation som kan uppstå av utveckling som följer på parlamentsomröstningen", heter det i ett uttalande från presidenten.

Fakta: Cyperns parlament

Parlamentet på Cypern — representanthuset — har 56 ledamöter, valda på fem år. Efter valet 2011 råder följande mandatfördelning:

Parti politisk position mandat

Disy konservativt 20

Akel kommunistiskt 19

Diko mittenparti 9

Edek socialistiskt 5

Evroko mittenparti 2

De gröna miljöparti 1

En av Dikos ledamöter har sedan dess lämnat partigruppen och räknas i stället som oberoende. President Nikos Anastasiades tillhör konservativa Disy och leder en regering med stöd av Disy och Diko.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".