Tepco arbetar med att sanera kärnkraftverket Fukushima. Foto: Tepco/Scanpix.

Elavbrott i skadat kärnkraftverk

Finns inget reservsystem ännu
1:07 min

Från Japan kommer rapporter om nya problem vid det skadade Fukushima-kärnkraftverket. Elförsörjningen har stoppats till fyra bassänger med använt kärnbränsle vid reaktorerna.

Strömavbrottet har varat sedan i går kväll lokal tid. Det betyder att tillförseln av färskt kylvatten till fyra bassänger för använt kärnbränsle i Fukushima stoppats. Kraftbolaget Tepco säger att man nu försöker reparera elanläggningen så att kylpumparna kan komma i gång igen.

Enligt Tepco är temperaturen i bassängerna ännu på säker nivå, och kommer att förbli säker åtminstone fyra dygn till även om inget färskt kylvatten kan pumpas in.

Temperaturen har stigit från 25 till 30 grader i en av bassängerna, fortfarande väl under säkerhetsgränsen på 65 grader. Temperaturen stiger nu med 0,4 grader per timme.

En talesman för Tepco säger att man också arbetar på att installera ett reservsystem om elanläggningen inte kan repareras. Bolaget säger att det inte finns någon anledning till oro, men medger också att man inte vet hur felet kan ha uppstått.

Den senaste driftstörningen i Fukushima kommer mot bakgrund av tidigare kritik mot Tepco om att inte ha berättat utförligt för allmänheten om problem i anläggningen, och den väntas förnya frågor kring Tepcos hantering av de skadade reaktorerna, till exempel varför inget reservsystem redan finns på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".