Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, var med och talade under manifestationen för trygg och säker förlossningsvård utanför landstingshuset i Stockholm. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Barnmorskor demonstrerar för tryggare vård

"Det är en patientsäkerhetsfråga"
2:11 min

Barnmorskor demonstrerar i dag utanför landstingspolitikernas möte i Stockholm för att kräva en tryggare och säkrare förlossningsvård. Initiativtagaren, barnmorskan Eva Nordlund, adresserade under sitt tal sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), som kom upp och talade inför barnmorskorna som samlats.

Många barnmorskor har vittnat om att man inte har möjlighet att ta rast och att man inte hinner äta, dricka och gå på toaletten under sina pass. Efter att ha försökt att få till en bättre arbetssituation på respektive sjukhus startades det man kallar Barnmorskeupproret tidigare i år, där barnmorskor genom olika aktioner vill vända sig till politiker och allmänhet för att belysa problemen.

I dag demonsterar de utanför landstingshuset i Stockholm, och initiativtagaren, barnmorskan Eva Nordlund, talade under jubel och rop.

– Sluta klappa oss på huvudet och säga att allt är bra, sa Eva Nordlund.

Barnmorskorna kräver bland annat fler vårdplatser och mer personal. Under sitt tal adresserade Eva Nordlund Filippa Reinfeldt, moderat sjuvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting:

– Filippa Reinfeldt, vi behöver inte träna på arbetstid, vi vill ha rast, hinna äta och kunna gå på toaletten på arbetstid.

Filippa Reinfeldt fanns med i publiken och kom sedan upp och talade, medan barnmorskor som samlats skanderade ”Vi har fått nog!”.

– Vi lyssnar på den oro och den frustration som ni ger utryck för, det gör vi varje gång ni hör av er, sa Filippa Reinfeldt, och fortsatte:

– Vi tycker att vi har en väldigt god hälso- och sjukvård här i Stockholm, och skälet till att vi har en fantastiskt bra förlossningsvård är att ni bedriver ett fantastiskt arbete.

Många av barnmorskorna som samlats ville ha svar på om Filippa Reinfeldt gör något rent konkret åt situationen. På det svarade Reinfeldt bland annat att hon kommer att tacka ja till en inbjudan hon fått från barnmorskorna och att hon vill följa med dem i deras dagliga arbete framöver.

– Vad vi gör just nu? I dag och i morgon kommer vi att fortsätta att se till att det finns en trygg och god sjukvård för gravida kvinnor i Stockholms län. Nu pågår det ett arbete i vår förvaltning där vi tittar på innehållet i regelboken och på ersättningsnivåerna, det gör vi löpande kring de olika vårdvalsmodeller vi har, sa Filippa Reinfeldt.

Här nedan kan du ta del av hur några läsares möten med förlossningsvården varit:

Lisa: Fick föda på sjuksköterskornas kontor på ett sjukhus i Stockholm. Det var fullt och fanns inga förlossningsrum. Fick lustgasen inrullad i stor tub. Barnmorskan sa att det inte var helt ovanligt, men det var tydligt att de tyckte det var ganska pinsamt.

13:46, 19 March 2013

otrygg: jag ska få mitt andra barn i maj, och jag måste säga att jag är orolig för att bli runtskickad, eller ivägskickad till nån annan stad.

14:05, 19 March 2013

Maria: Jag födde barn för första gången i september förra året på akademiska i Uppsala och kan lugnt säga att man var besviken. Journaler verkar inte läsas och det slarvades med att uppdatera/ föra journal så att nytt personal kunde uppdateras. Stressad och i vissa fall inkompetent personal. Värst var det ändå på BB där vi under våra två dagar fick träffa minst 20 personer (sköterskor och barnmorskor och byggarbetare). Vi fick dessutom höra av läkaren att vi gärna fick gå hem eftersom det var personalbrist. Det gjorde vi...morfintabletterna under armen (eftersom jag hade snitt) och hem lovade att BB på väg skulle svänga förbi nästa dag...gjorde dom det, nä! dom hade ringt ett annat nummer än vad som stod i min journal...

14:24, 19 March 2013

Emma: Jag födde på karolinska i Solna i juli 2012. Jag och min man är mycket nöjd med den vård vi fick. Kompetent och närvarande personal. Vi fick senare höra att andra tyckt det var stökigt där samma dagar, men det intrycket fick aldrig vi.

14:24, 19 March 2013

Abbe: Mycket nöjd, lugnt och trevlig bemötande av kunnig och engagerad personal. Ordning och reda samt läget under kontroll.

14:54, 19 March 2013

Farsa på 80-talet: Efter första barnet föddes på BB fick vi efter en kortare tid åka taxi till en eftervårdsavdelning där vi togs om hand av mycket duktig och trevlig personal. Det var närmast som ett litet hotellrum där också jag fick vistas och övernatta så mycket jag önskade. Efter några dagar när barn och mor var väl undersökta och amningen funkade fick vi själva välja om vi ville åka hem eller stanna någon dag till. Ingen antydde att det var långa köer och nu ska ni hem och lämna platsen åt andra. Avdelningen hade faktiskt egna uteplatser till varje rum. Med sådant bemötande blev viljan att betala landstingsskatt mycket stor och komplikationer och återbesök förekom knappast alls.

15:23, 19 March 2013

Delia: Kanske inte vad ni är ute efter men jag hade en fantastisk upplevelse av förlossning, på Östra sjukhuset i gbg. Trots en förlossning som tog lång tid och som slutade med att jag sprack s a s hela vägen (grad tre) så minns jag det efteråt som nästan enbart positivt. Bra bemötande från första början, gott om plats och gott om tid, bra råd, hjälpsamma barnmorskor (avverkade väl en tre-fyra stycken under de dygn vi var inne) och läkare, resurser fanns, omtanke fanns. Min beundran för människor i detta yrke var stor innan men enorm såhär efteråt. Nu väntar vi vårt andra barn och jag kan bara hoppas och önska att vi även denna gång ska få samma bemötande och att samma resurser ska finnas.

15:34, 19 March 2013

Mormor: Då jag närvarat vid mina barnbarns födslar har jag varit tvungen att gripa in skydda dem från förlossningsrutiner som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Märkligt att inte barnmorskorna nu passar på att protestera mot att de är tvungna att ägna sig åt sånt. Om de slapp det skulle de förstås få tid över till viktigare saker. Ja kanske rent av hinna ta rast också? Men trots att deras förbundsordförande nyligen skrev en debattartikeln om överdiagnostik och skadliga rutiner i förlossnignsvården hör jag inget om detta nu när barnmoskorna protesterar mot att de inte hinner med det de ska. http://newsvoice.se/2013/01/31/ingela-wiklund-overdiagnostik-och-skadliga-rutiner-i-forlossningsvarden/

15:35, 19 March 2013

Tacksam: Jag har fött två gånger. När vi var på Huddinge var det lugnt som tur var, vi fick gott om tid och lugn och ro med bm:orna. Om det var stressigt var de fantastiskt duktiga på att låta oss slippa märka det. Andra gången hade vi tur nog att få plats på Södra BB som bara har ett fåtal födslorum. Men det hade lätt kunnat vara fullt där. Även här var det lugnt och vi kände oss väl omhändertagna. Återigen BM som inte lät oss känna någon stress. Men det betyder så klart inte att de inte själva upplevde det. Jag tror att det är som det så ofta är inom även barnomsorg, administration och andra yrken där många är kvinnor: personalen har helt orimligt dåliga resurser, men trollar med knäna och investerar av sin egen hälsa och person för att få det att funka, trots att det egentligen är orimligt. Jag skulle verkligen vilja kräva att alla politiker och chefer som fattar budgetbeslut tvingas närvara några dygn om året i de sämst betalda yrkessituationerna och motivera för människorna som söker vård och arbetar där varför de prioriterar ned dem så lågt.

16:45, 19 March 2013

PU: Är barnmorska och jobbat i ca 40 år. Senast i Motala som då hade en MKT välrenommerad förlossningsavdelning. Som bekant har denna förlossningsavd blivit nerlagd av väldigt oklara skäl. Det yttersta ansvaret har politikerna som inte har FÖRSTÅTT att förlossningsvården är en sorts närvård (i samma klass som vårdcentralerna) men dock specialicerad. 1/ Öppna upp de nyligen stängda förl- avd, på mindre orter igen och lätta trycket på universitetssjukhusen. 2/ Screeningen för normalt/risk ska finnas på mödravården. Alla förlossningar behöver inte högteknologi/intensivövervakning. 3/ Ge BM ORDENTLIGT mer betalt. 3/

16:34, 20 March 2013

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".