Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Scanpix

Hushållen räddar tillväxten

Allt är inte mörkt i eurozonen
3:22 min

Det är de svenska hushållen som ser ut att rädda tillväxten i svensk ekonomi i år. Hushållens köpkraft är stark och det bidrar till att svensk ekonomi klarar sig väl i jämförelse med många andra länder.

Ny osäkerhet om eurozonens krisländer, gör att norra Europa återigen framstår som undantaget från kaos i ekonomin. Ljuset kommer från norr men även USA och Kina går mot en återhämtning och förnyad ekonomisk styrka.

Allt är inte mörkt i eurozonen. Tyskland har en exportindustri som knappt har någon like i världen.

Svensk ekonomi går från stagnation under en period de senaste månaderna till tillväxt på beräknade 1,3 procent i år, för att öka med ytterligare 2,6 procent 2014.

Men arbetslösheten är fortsatt hög, över åtta procent. Riksbanken har nu nått vägs ände vad gäller räntesänkningar. Nästa beslut blir en höjning, i juni 2014, anser Annika Winst.

I en annan dagsfärsk prognos, från Svenskt Näringsliv, antas svensk ekonomi växa med 1 procent i år och 2,2 procent nästa år. Arbetslösheten kommer att ligga på drygt åtta procent, under 2013 på 8,2 procent och under 2014 på 8,1 procent.

Tillväxten bromsade in allt snabbare under fjolåret. Men samtidigt som ekonomin försvagades visar flera indikatorer på att pessimismen avtar och allt fler tror att vändningen är nära, skriver SN:s ekonomer.

Läget i företagen försämras fortfarande, exporten faller och orderingången har inte vänt upp ännu. Men samtidigt visar SN:s företagarpanel att det finns optimism i företagen och de räknar med ökad produktion framöver.

– Vi räknar med att den svenska ekonomin bottnar under försommaren och sedan vänder långsamt uppåt till hösten, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".