General Idris, Fria syriska armén, uttalar sitt stöd för den nya rebellregeringen. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix

Hård press på ny syrisk rebellregering

Ny regering första uppgiften
2:03 min

Den syriska oppositionen har utsett en premiärminister för de områden som står under rebellernas kontroll. Förhoppningen är att kunna bygga upp en statsapparat i de befriade områdena.

Den väpnade oppositionens framgångar på marken är tydliga. Nästan varje dag läggs nya områden under rebellernas kontroll.

Men behovet av stabilitet i de så kallade befriade områdena är skriande. Inte nog med regimstyrkornas flyg, missil och artilleriattacker - det maktvakuum som regimen lämnat efter sig oroar.

Det är stora brister i rättsväsendet. Samhällsservicen fungerar inte. Sjukvården är provisorisk och skolverksamheten ligger till stor del nere. Bränsle, mat och mediciner är bristvaror.

Den nye premiärministern Ghassan Hitto, som valdes av oppositionsledarna i natt, har varit bosatt i USA i årtionden, men flyttade till Istanbul för att bistå den syriska oppositionen.

Hans första uppgift blir att utse en regering för de rebellkontrollerade områdena. Regeringen kommer att vara baserad i Syrien trots de risker det innebär.

Den nya regeringen får avgörande betydelse när det gäller att söka stöd från väst och vädja om vapen.

Förutom att bygga upp den basala samhällsservicen blir en av de viktigaste uppgifterna att samla de stridande grupperna under samma ledning.

Den högste ledaren för Fria syriska armén, general Salim Idriss, utlovar lojalitet med den nya oppositionsledningen.

--Vi i den Fria syriska armén ser på den nya regeringen som ett politiskt paraply för oss, och vi kommer att respektera den, sa generalen i natt.

Men general Idriss talar inte för alla. Extremistgrupper som al - Qaidabesläktade al - Nustrafronten och jihadistiska Ahrar al-Sham går sin egen väg.

De antas låta målet om Syrien som en islamistisk stat gå före lojaliteten med andra oppositionella.

Senast i helgen krävdes sju dödsoffer i Aleppo när jihadister drabbade samman med en annan rebellgrupp.

Inom två veckor ska Hitto ha utsett sin regering. Utmaningarna är större än att enbart bekämpa den sittande regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".