Republikanernas partisekreterare Reince Priebus talade på National Press Club i Washington. Foto: Manuel Blace Ceneta/Scanpix.

Därför förlorade Republikanerna valet

"Vi är ett gäng inskränkta gubbar"
2:14 min

Republikanerna uppfattades som ett parti av inskränkta män som inte verkade bry sig om vanligt folk. Det ledde till att de förlorade valet i USA förra året, konstaterar en grupp partistrateger i en svidande självkritisk eftervalsanalys.

Republikanerna i USA förlorade presidentvalet förra året bland annat för att det inte verkade bry sig om vanligt folk och uppfattades som ”de rikas parti”. Det skriver en grupp erfarna partistrateger i en starkt självkritisk valanalys.

De pekar dessutom på andra förklaringar, som brist på kontakt med stora väljargrupper. Ett förslag från gruppen är mer gräsrotsarbete och fler betalda valarbetare.

--Budskapet var svagt och valrörelsen var ineffektiv. Partiet var inte välkomnande och låg efter i kampanjmetoder. Dessutom var primärval och debatter inte tillräckligt bra, sammanfattar Reince Priebus läget när han går igenom allt som republikanerna gjorde fel i valet.

Reince Priebus är ordförande i Republikanernas National Committe och kan liknas vid en partisekreterare.

Drygt 50 000 personer var tillfrågade i valanalysen. Bilden av partiet var entydig.

--Enkelspårigt, utan verklighetskontakt och fyllt av gamla inskränkta män, konstaterar Reince Priebus.

Den hundrasidiga rapporten inleds med ett konstaterande om att Republikanerna är två partier, dels det framgångsrika som vinner guvernörsposter och dels det andra, nationella partiet, som i ökande grad marginaliserat sig självt.

Utan förändringar blir det allt svårare för Republikanerna att vinna ett presidentval, står det i eftervalsanalysen.

Ett receptet för framgång, tror man, ligger i gräsrotsarbete och lokala, betalda valarbetare, som ska resa ut i landet och möta de som oftast inte ville rösta republikanskt, som svarta, latinos, kvinnor och unga.

--Varken demokrater eller republikaner lyssnar tillräckligt på vanligt folk, tycker Steve Davies som är Tea party-anhängare.

Han var i Washington i helgen på en stor politisk konferens för konservativa och republikaner.

--Allt eftersom den federala regeringen har växt, har det blivit lättare för lagstiftare att tappa kontakt med lokalbefolkningen. En kontakt som vi tycker är väldigt viktig, menar Steve Davies.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".