Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Anna-Karin Drugge/Scanpix

Rådman: "Skicka dem till ungdomshem i stället"

Totalförbud mot att barn isoleras i Norge
2:14 min

Barnombudsmannen, BO, riktar i sin rapport till regeringen i dag skarp kritik mot att allt fler unga under 18 häktas och hålls isolerade i Sverige. Thed Adelswärd, chefsrådman vid Malmö tingsrätt har beslutat om häktning av flera unga under arton som misstänks för grova brott. Han önskar att det vore möjligt att skicka dem till särskilda ungdomshem i stället.

– Vid de hem som finns i dag kan så kan vi inte tillgodose de behov som polis och åklagare har av att göra en bra utredning, säger Thed Adelswärd.

Vad är det som inte fungerar med att placera en ungdom på ett sådant ställe?
– Såvitt jag förstår så finns det inte på de ungdomshem som vi har tillgång till här nere möjligheter att avskilja dem från att kontakta kamrater eller att kontakta andra personer. Och då kan de ju försvåra utredningen, de kan skaffa sig falska alibin eller de kan snacka ihop sig med andra personer och på det sättet försvårar de möjligheten att lösa brotten, säger Thed Adelswärd.

Förra året häktades 123 unga mellan 15 och 17 år i Sverige, enligt Åklagarmyndigheten. Flera med restriktioner som isolering och kontaktförbud med omvärlden. 15 av dem satt häktade i över 60 dagar. I dag finns ingen tidsgräns. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg vill se totalförbud mot isolering av barn.

– Det har Norge gjort, man får inte göra det längre i Norge, där man konstaterar att det är ett sådant stort trauma för de barn det handlar om, så att det kan inte vara acceptabelt.

– Den är väl sju kvadratmedeter, kanske sex, säger Annelie Eriksson, kriminalinspektör vid Södermalmspolisens ungdomsrotel i Stockholm, när hon visar den trånga anhållningscell där unga kan få sitta isolerade i väntan på förhör och innan det blivit aktuellt med häktning. Annelie Eriksson välkomnar en översyn över frihetsberövandet av unga under arton.

– Någon måste ju ta tag i frågor och det är väl bra att man har börjat rota runt i det här och att Barnombudsmannen faktiskt reagerar, så kanske det kan få en följd att man kan göra en vettig förändring, säger Annelie Eriksson.

Att barn i lagens mening kan sitta häktade med restriktioner i flera månader i dag är inte rimligt, och det är en fråga om resurser.

– Ofta beror det på att man har behov av tekniska undersökningar, och för närvarande är det lång kö på statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, säger Thed Adelswärd.

Är det rimligt att ha som anledning att det är en kö hos SKL för att låta en 17-åring till exempel sitta inspärrad och isolerad?
– Om det är rimligt eller inte kan jag inte svara på. Jag tycker att det är väldigt olyckligt. Och jag önskar ju att det fanns resurser, så att utredningarna skulle kunna snabbas på, säger Thed Adelswärd.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".