Så här såg det ut när Ekots utsände nyligen var i Aleppo. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Trolig attack med kemiska vapen i syriska Aleppo

Kan vara en oroväckande upptrappning
1:26 min

I Syrien uppger både regimen och rebeller att en attack med kemiska vapen ägt rum utanför Aleppo tidigt i morse. Om uppgifterna stämmer är det första gången dödliga kemiska vapen används i konflikten.

Den regimkontrollerade nyhetsbyrån Sana har publicerat bilder på vad man påstår är offer för morgonens attack i Khan al-Assal väster om Aleppo. I en tv-kanal vittnar en läkare om hur offren attackerats med antingen fosfor eller giftgas.

Det råder ingen tvekan om att mer än 20 människor dödats och många fler skadats i en attack där, men ännu finns inte någon oberoende bekräftelse på att stridsgas använts.

Regimen hävdar att  den väpnade oppositionen använt sig av kemiska vapen sedan regeringsstyrkorna lyckats återerövra en del av samhället som i februari lades under rebellernas kontroll.

Enligt Syriens informationsminister avfyrade rebellerna en raket, laddad med en kemisk stridsspets från den rebellkontrollerade landsbygden i Aleppo.

På en presskonferens sade ministern att den syriska regimen aldrig skulle använda sig av kemiska vapen och han hänvisar till moraliska, humanitära och politiska skäl. "Aldrig att vi skulle använda oss av vapen som är förbjudna enligt internationell lag" sade informationsministern.

Talesmän för rebellerna bekräftar att Khan al-Assal attackerats med kemiska vapen, men förnekar bestämt att de skulle ligga bakom.

"Vi har varken kemiska vapen eller missiler”, är budskapet.

Flera olika rebellgrupper skyller i stället på regimen och säger att Khan al Assal i morse träffades av en långdistansmissil avfyrad från Damaskus, bestyckad med någon typ av gas.

Det är ännu inte bekräftat från oberoende källor att en gasattack verkligen ägt rum, inte heller vilken sida som i så fall ligger bakom. Men att både rebeller och regimen nu officiellt går ut med sådana uppgifter tyder på en oroväckande upptrappning i en konflikt som redan innan tvingat miljoner civila på flykt och inte erbjudit annat än förtvivlan och hopplöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".