En soldat framför en nordkoreansk raket. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Kina kritiserar utbyggnad av USA:s missilförsvar

"Påverkar global och regional balans"
2:06 min

Kina har stämt in i Rysslands kritik av USA:s utbyggnad av sitt missilförsvarssystem. Enligt USA är det hotet från eventuella kärnvapenbestyckade missiler från Nordkorea som föranlett utbyggnaden. Men Peking befarar att den amerikanska utbyggnaden är riktad mot Kina, och under en presskonferens igår sa talesmannen för Kinas utrikesministerium att utbyggnaden riskerar att förvärra spänningarna i Asien.

USA:s beteende att förstärka missilförsvaret och sina militära band med olika länder i östra Asien kommer bara att leda till ökad konfrontation och bidrar inte på något vis till att lösa konflikten, sa utrikesministeriets talesman Hong Lei i går.

Det var i fredags förra veckan som USA offentliggjorde planer på att i Alaska placera ut ytterligare fjorton luftvärnsrobotar med kapacitet att skjuta ned ballistiska missiler. USA har redan trettio sådana robotar i Alaska.

Pentagon kommer även att placera en varningsradar i Japan. Samtidigt kommer USA att dra ned på missilförsvaret i Europa, främst för att spara pengar.

Utbyggnaden sker efter att Nordkorea i december förra året framgångsrikt genomförde ett test av en långdistansmissil, och dessutom i förra månaden provsprängde ett kärnvapen.

Kina har även tidigare kritiserat USA:s utbyggnad av missilförsvaret runt Stilla Havet, och sagt att USA försöker att stänga in Kina. Och det var en uppfattning som Hong Lei gav uttryck för även i går.

Misssilförsvarsfrågan påverkar direkt den globala och regionala balansen, sa Hong Lei. Och Ryssland har uttryckt liknande kritik.

Men det amerikanska missilförsvaret kan kanske på sin höjd skjuta ned en eller ett par missiler från Nordkorea. USA har inte kapacitet att försvara sig mot ett fullskaligt kärnvapenangrepp från Kina, och definitivt inte från Ryssland.

Idag har USA:s nyutnämnde finansminister, Jack Lew, besökt och träffat den nytillträdde presidenten Xi Jinping.

Ekonomiska frågor var officiellt mötets huvudsakliga syfte, men Nordkoreafrågan och utbyggnaden av missilförsvaret förväntas ha stått på agendan, precis som de amerikanska anklagelserna om kinesiska hackerattacker mot USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".