Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Viktigt att medborgaren har konserver hemma”

Publicerat tisdag 19 mars 2013 kl 16.09
"Rymdskrot, solstorm och kemikaliespridning är risker"
(1:33 min)
Foto: Scanpix

Sverige måste bli bättre på att kunna hantera olika risker i framtiden, anser Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), som i dag överlämnar den första nationella riskbedömningen till regeringen.

– Några allvarliga riskområden som vi har identifierat är drivmedelsbrist som leder fram till störningar i livsmedelsförsörjningen, dammbrott i stor kraftverksälv och omfattande brand i kryssningsfartyd. De här tre riskerna skulle kunna ge allvarliga följder för människa och ekonomi samt få politiskt och sociala konsekvenser, säger Magnus Winehav, analytiker vid MSB.

I rapporten identifieras 27 risker som kan skapa allvarliga störningar om de inträffar. Hittills har sju scenarior analyserats djupare, som exempelvis långvarig värmebölja, störningar i dricksavattenförsörjningen och skolskjutning.

Andra risker som MSB har identifierat är exempelvis rymdskrot, solstorm och kemikaliespridning via bomb. Allt sådant som alltså skulle kunna drabba Sverige. Men vilka som är mest troliga eller allvarliga är för tidigt att säga, enligt MSB.

Rapporten innehåller också en bedömning av krisberedskapsförmågan. Här handlar det fortsatt om att kartlägga vilka samhällsfunktioner som påverkas vid en viss typ av händelse och hur samarbetet mellan olika aktörer i samhället fungerar och kan bli bättre.

Magnus Winehav tillägger att ett visst ansvar också vilar på den enskilde medborgaren.

– Det skulle kunna vara att man har ett visst lager med konserver, sterinljus, batterier till en ficklampa, batteridriven radio och så vidare, säger Magnus Winehav.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".