Skatteverket vill att fler deklarerar digitalt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Pappersdeklaration snart ett minne blott

65 procent e-deklarerade i fjol
1:52 min

Årets deklaration som snart börjar skickas ut kan vara den sista många får på papper. Från och med nästa år är det möjligt att välja bort pappersdeklarationen helt.

– Vi skickar ut drygt 7,5 miljoner pappersdeklarationer i år och det är mer än vi någonsin har gjort. Men jag hoppas att det rekordet kommer stå sig i all evighet för från och med nu blir det möjligt att välja bort pappersdeklarationen. Vi hoppas att många gör det så att vi nästa år inte behöver skicka ut 7,5 miljoner pappersdeklarationer utan det kanske räcker med 6,5 miljoner, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Miljöskäl och kostnadsskäl, och inte minst förenklingsskäl, är orsakerna till att Skatteverket vill att så många som möjligt ska kryssa i rutan ”Pappersdeklaration nej tack!”

En nyhet för i år är att alla kan deklarera elektroniskt och få skatteåterbäringen till midsommar, också de som är delägare i aktiebolag och handelsbolag. Skatteverket ska också svara på frågor via sociala medier.

Förra året valde 65 procent att e-deklarera. Malin Mäkiranta var en av dem.

– Det går ju så snabbt. Datorn, telefonen eller ringa in, säger hon.

Skatteverket vill få oss att välja bort pappersblanketten, kommer du att göra det?

– Ja, varför inte? Jag behöver den inte och vet vad jag ska få tillbaka.

Men Marianne Person tänker tvärtom.

– Nej, det gör jag inte! Jag kör med den gamla vanliga blanketten. Du vet min generation, vi klarar inte det där digitala, säger hon.

En ny skatt som kommer att finnas förtryckt på deklarationen för många är schablonintäkt för fonder. Den skatten har tidigare legat på fonden, men ska nu betalas av fondspararen.

Skatteverket vill på sikt göra det enklare att deklarera aktie- och bostadsförsäljningar där många gör fel i dag, enligt generaldirektör Ingemar Hansson.

– Det beror inte på att folk är dåliga på att räkna utan på att reglerna är så väldigt komplicerade. Nu kommer vi att kontrollera just bostadsförsäljningar lite extra noga eftersom vi vet att det ofta är stora belopp och ofta fel, säger han.

Deklarationen kan lämnas in från och med den 21 mars och den ska senast vara inlämnad den andra maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".