Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig ökning av piratkopior inom EU

Lönsamt i kristider
2:13 min
Piratkopior av vardagsvaror ökar. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Den ekonomiska krisen har fått Europas kriminella att satsa på nya marknader. Enligt Europol har det skett en kraftig ökning av handeln med förfalskade, billiga varor i Europa - bland annat mediciner och leksaker, som kan vara direkt farliga för konsumenter.

Länge har det gått att köpa billiga piratkopior av dyra handväskor och lyxiga märkeskläder. Nu säger Europol att européernas minskade köpkraft har gjort det lönsamt att sälja förfalskningar av även mer vardagliga konsumtionsvaror.

På bara ett år har polisen i Europa fördubblat sina beslag av piratkopierade leksaker, matvaror, mediciner och kosmetika, enligt Europols nya rapport. De här varornas andel av alla beslagtagna piratkopierade produkter i EU ökade från 14,5 procent 2010 till 28,6 procent 2011.

Många av de här produkterna lever inte upp till EU:s krav för säkerhet och hälsa, och enligt Europol innebär de därmed en fara för oss konsumenter.

Den nya rapporten är en djupanalys av det som Europol ser som de allvarligaste kriminella hoten i Europa.

Enligt EU:s polismyndighet finns nu 3 600 organiserade kriminella grupper som är aktiva i Europa. 30 procent av dem beräknas ägna sig åt droghandel, som fortfarande är den största kriminella marknaden.

Men enligt Europol ägnar sig de organiserade ligorna allt mer åt ekonomiska brott, särskilt bedrägerier. Den här typen av brottslighet beräknas ge kostnader i mångmiljardklassen varje år för alla EU-länder.

I sin rapport skriver Europol att den ekonomiska krisen "även kan ha lett till ökad mottaglighet för korruption av individer i nyckelpositioner i den offentliga sektorn, speciellt i länder där stora lönesänkningar har skett". Grekland är ett exempel på det sistnämnda.

Enligt Europol har de kriminella grupperna ändrat karaktär. De är i dag uppbyggda mer som nätverk, ofta med flexibel hierarki, utan någon tydlig klassisk "Gudfader"-typ i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".