Fredrik Furtenbach, inrikeschef Ekot.

"Osäker framtid även om Billström sitter kvar"

Statsministern kritiserade migrationsminister Tobias Billström för hans uttalande om att de flesta som gömmer flyktingar inte är blonda och blåögda. Ekots inrikespolitiska chef Fredrik Furtenbach kommenterar de senaste händelserna.

Statsminstern är ju väldigt hård i sin kritik mot migrationsminister Tobias Billström. Innebär det här att Billström kommer få avgå?

– Man ska aldrig vara tvärsäker, men så vitt jag förstår är tanken att Billström inte ska sluta, utan få en offentlig tillrättavisning för att hans uttalanden inte ska stänka på statsminister Fredrik Reinfeldt och partiet. Det finns en internkritik i regeringskansliet om att han har gjort dåligt ifrån sig i flera intervjuer, och det ger en bild av Moderaterna som Reinfeldt inte vill ha.

– Om tanken hade varit att Billström skulle sluta hade det varit ett avgångsbesked som kommit i dag och inte bara en offentlig tillrättavisning. Och Billström själv vill väl som andra makthavare inte sluta när han gjort bort sig. Då blir det enda som folk skulle minnas hans ministertid för.

Varför var Fredrik Reinfeldts kritik så hård?

– Reinfeldt vill få bort bilden av att moderaterna håller på att införa en ny och strängare invandringspolitik. Han har bundit sig för att inte låta Sverigedemokraterna påverka svensk migrations- eller integrationspolitik alls. Han har investerat mycket prestige i att Sverige inte ska vara som andra länder, där politiken ändras efter att ett främlingsfientligt parti kommit in i parlamentet. Därför blir det viktigt att tillrättavisa Billström offentligt. 

– Frågan blir ännu känsligare eftersom alliansregeringen kan styra i minoritet därför att den tolereras av Sverigedemokraterna. 

– Dessutom ska man komma ihåg att Moderaterna tidigare drabbats hårt av främlingsfientliga uttalanden, i valstugeaffären.

Hur påverka det här Billströms ställning?

– Han blir förstås väldigt vingklippt, han kommer att vara väldigt påpassad. Utrymmet för nya misslyckade intervjuade kommer vara extremt litet. Det här började redan efter hans uttalande om att man måste diskutera volymerna för invandringen. Det gör hans framtid osäker även om han sitter kvar just nu.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".