17 kommuner har avvecklat de interna lånen. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Luddig lag ger kommuner onödiga lån

"Blir utsatt för en högre ränterisk"
1:41 min

Många kommunala bolag i Sverige har slutat att låna pengar av sin kommun på grund av den nya lagen om ränteavdrag som ska stoppa skatteplanering. Men företagen kan ha tolkat lagen för strängt och tagit banklån i onödan.

Per-Åke Perman, ekonomichef på Katrineholms Fastighets AB, är kritisk till att lagen är otydlig.

– Det hade varit att föredra att lagstiftaren eller Skatteverket hade varit tydlig med hur man skulle ha tolkat reglerna, säger Perman.

Innan den nya lagen om ränteavdrag trädde i kraft vid årsskiftet lade Katrineholms Fastighets AB om sina lån från kommunen på drygt 400 miljoner kronor. Pengarna lånas nu på bank.

Totalt är det 17 kommuner i Sverige som likt Katrineholm helt har avvecklat de interna lånen. Några exempel är Ystad, Skellefteå och Oskarshamn.

Men kanske har de varit för snabba att agera. Nyligen kom Skatteverket med en tolkning av lagen om ränteavdrag som antyder att de kommunala bolagen inte behöver oroa sig särskilt mycket.

Per-Åke Perman på Katrineholms Fastighets AB tror att det var ett misstag att säga upp lånen hos kommunen.

– Bolaget och i förlängningen Katrineholms kommun blir utsatt för en högre ränterisk i och med att vi lånar på den öppna marknaden. Med facit i hand hade det kanske varit att föredra att lega kvar, säger han.

Före lagändringen lånade Sveriges kommuner ut nästan 170 miljarder kronor till sina bolag. Färsk statistik saknas. Men tack vare Skatteverkets senaste yttrande kommer kommunernas interna lån att ligga kvar på en hög nivå även framöver, tror Annika Wallenskog, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Jag tror nog att de flesta känner att det här nu bör kunna vara okej. Men det kan finnas kommuner som fortfarande är oroliga. Det är inte glasklart hur man kommer att bedöma från Skatteverkets sida, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".